lauantai 28. huhtikuuta 2012

Paritellen - Coupling


Frendit/Friends (1994-2004) on epäilemättä lunastanut paikkansa televisiosarjojen taivaaseen. Itse en vain kyseisen sarjan ystäviin lukeudu. Kyse ei ole niinkään sarjan laadusta tai luokattomuudesta, vaan siitä, että annoin sille vain yhden episodin mittaisen mahdollisuuden. Ei napannut. Näin ollen en ole ihan jäävi vertaamaan Frendejä Paritellen (Coupling) -sarjaan. Ulkoisia yhteneväisyyksiä näkyisi äkkiseltään löytyvän: sarjan keskiössä on kuusi kolmekymppistä, seurustelusuhteissaan ajelehtivaa nuorta (3 + 3), sarja tapahtuu sekä heidän kodeissaan että baarin sohvalla, ja kyse on ystävyydestä. Paritellen-sarjan luoja Steven Moffat kertoo kuitenkin idean tulleen hänen omista ihmissuhteistaan, ennen kaikkea tutustumisestaan vaimoonsa, sarjan tuottajaan Sue Vertueen. Moffat on kirjoittanut kässäreitä ennen Paritellen-sarjaakin, ja sen jälkeen episodeja mm. Doctor Who -sarjaan, ja hän oli yksi kirjoittajista myös Steven Spielbergin Tintin seikkailut/The Adventures of Tintin (2011) -leffassa.


Sarja alkoi Britanniassa vuonna 2000 ja sitä tehtiin neljä kautta vuoteen 2004. Sarja ei ole ihan perus-sitcomia, koska sen episodeissa käsitellään lemmenkiemuroiden lisäksi myös vaikkapa impotenssia, lesboutta, pornoa tahi masturbointia. Myös toistuvat väärinkäsitykset ja valheisiin sekoaminen ovat sarjan polttoainetta.


Sarjassa on varsin vahva kuusikko, joka on näkynyt tämän sarjan jälkeenkin. Sarjan pääparin muodostavat Steve ja Susan (niin, Steven Moffat antoi heille nimetkin omasta elämästään). Steve on varsin mukava mutta hieman neuroottinen mies, joka alkaa seurustella Susanin kanssa erottuaan Janesta. Sarjassa seurataan yhtenä juonteena heidän suhteensa kehittymistä. Steveä esittää Jack Davenport, joka tämän jälkeen on nähty mm. sarjoissa Swingtown, FlashForward ja Smash, mutta muistettaneen ennen kaikkea Pirates of the Caribbean -leffasarjan Norringtonina. Susan edustaa sarjassa blondiuudestaan huolimatta järjen ääntä. Sarjan alkaessa hän on eronnut Patrickista. Susania näyttelee sarjajyrä Sarah Alexander, joka teki tätä sarjaa limittäin mainion Ponille kyytiä/Smack the Pony -sarjan kanssa. Sittemmin hän on ollut mukana hienossa Vikatikki/Green Wing -sarjassa sekä kymmenkunnassa muussakin.


Patrick luonnostelee Casanovan muotokuvaa, ja tähän hänellä vihjataan olevan myös luonnollisia avuja, koska Susan kutsuu häntä välillä lempinimillä 'donkey' tai 'tripod'... Ben Miles antaa Patrickille kasvot, ja häntä on nähty lähinnä televisiossa, esimerkiksi sarjassa Rimakauhua ja rakkautta/Cold Feet, jota tietysti voisi pitää myös yhtenä variaationa tästä ohjelmatyypistä. Jane edustaa neuroottista jollei hiukan hulluakin hahmoa, joka on kiinnostunut erityisesti omasta itsestään. Janea esittää Gina Bellman, joka on tehnyt uransa myös television pakeilla.


Jeff on Steven paras kaveri, ja hän vastaa sarjan hulvattomimmista hetkistä ja jutuista, joita hän toistuvasti tarinoi, eikä kukaan tiedä koskaan, mihin ne johtavat. Jeffillä on erityisen kompleksinen suhde seksiin. Kaikilla hahmoilla on hetkensä, mutta sarjan hauskin rooli on tässä, ja on iso sääli, että roolin esittäjä, Richard Coyle jätti sarjan kolmannen kauden jälkeen (hänen hahmonsa tosin piipahtaa sarjan päätösepisodissa Steven unessa 'Jeffina'-nimisenä sukupuolenvaihdosleikkauksen tehtyään). Coylen filmografia on aika pitkä ja sisältää niin tv-tuotantoja, pelejä kuin teatterielokuviakin. Suomalaisittain kiinnostavin nimike tietenkin Renny Harlinin Viiden päivä sota/5 Days of War (2011). Kuudennen pyörän sarjassa muodostaa sitten Susanin bestis Sally, jolle aluksi kirjoitettiin hiukan kapoinen rooli ulkonäöstään ja ikääntymisen vaikutuksista huolestuneena naisena, mutta Sally sai sarjan edetessä lisää ominaispainoa ja luonteenpiirteitä. Kate Isitt sai näyteltäväkseen tämän kuitenkin hieman epäkiitollisen hahmon, eikä hän ole kovin paljon näytellyt tämän sarjan jälkeen.


Coupling-sarjasta tehtiin omat versiot myös Amerikassa ja Kreikassa (!).

Tiedä häntä, jos Frendit olisikin valtavirtaa ja tämä sitten indie-sitcom? Kumman ystävä haluaisit olla.


Jeff: I love the word naked, it's brilliant isn't it, 'naked'. When I was a kid I used to write the word naked on a bit of paper hundreds of times and rub my face in it.
 ----------
Jeff: When God made the arse, he didn't say, 'Hey, it's just your basic hinge, let's knock off early.' He said, 'Behold ye angels, I have created the arse. Throughout the ages to come, men and women shall grab hold of these, and shout my name!'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti