torstai 8. maaliskuuta 2012

Kiviset ja Soraset - The Flintstones

1960-luku oli perhesarjoen kulta-aikaa. Oli lämminhenkistä draamaa ja tilannekomedioita. Ja oli 'Kiviset ja Soraset', jota voisi pitää perhesarjojen prototyyppinä. Ehkäpä myös esikuvana myöhemmille animaatioperheille, kuten Simpsonit?Alkuperäistä sarjaa tehtiin vuosina 1960-1966 yhteensä 166 episodia. Sarjan luojina toimivat William Hanna ja Joseph Barbera, jotka myös tuottivat ja ohjasivat sarjaa. Kiviset ja Soraset oli tehty sitcom-tyyliin valmiiksi naurettuine taustanauhoineen.

Sarjan keskiössä oli työläisluokkainen Retu Kivinen (Fred Flintstone, äänenä Alan Reed) ja hänen Wilma-vaimonsa (ääni Jean Vander Pyl) sekä kolmannen kauden lopulla syntynyt perheen Siru-tytär (Pebbles; äänenä myöskin Jean Vander Pyl). Kivisillä on myös Dino-niminen lemmikki (äänenään kuuluisa Mel Blanc). Kivisten naapureina asuu toinen perhe: Tahvo Soranen (Barney Rubble; äänenä  Mel Blanc), hänen vaimonsa Betty (ääni Bea Benaderet kausilla 1-4 ja Gerry Johnson kausina 5-6) sekä heidän väkivahva adoptiopoikansa Pam-Pam (Bamm-Bamm; äänenä Don Messick).


Tarina sijoittuu kivikauteen ja siitä on saatu monta hauskaa anakronismia, kun on kehitelty kivikauden autoja, pölynimureita tai televisioita. Keilahalli on useasti myös mukana miesten harrastuksen merkeissä. Kiviset ja Soraset esiintyivät myös sarjakuvassa (Suomessa ensin 'Retu ja kumppanit' -lehdessä ja myöhemmin omassa nimikkolehdessään) ja niiden pohjalta on tehty teemapuistoja. Kiinnostavaa kyllä, myös Linnanmäellä oli oma Kivikylänsä jonkin aikaa (vuosina 1966-69)!

Retu ja kumppanit -lehti (no 24/10.6.1966) uutisoi näyttävästi koko aukeaman jutulla rakennusprojektia.
Retu kutsui omakätisesti Kivikylään kesällä 1967 (Retu ja kumppanit -lehti 33/1967)

Sarjan lopettamisen jälkeen tuli 1970-luvulta lähtien useita jatko- ja spinn-off -sarjoja. Myös elokuvia on tehty. Ensimmäinen heti 1966 ja lopulta päädyttiin 1994 näyttelijöiden esittämiin hahmoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti