keskiviikko 8. helmikuuta 2012

House - House M.D.

Eksentriset omantienkulkijat ovat varmasti oikeassa elämässä oikeita maanvaivoja; olisi ikävä, jos lähiomaisissa tahi työtovereissa olisi heidän kaltaisiaan yksilöitä. Televisiosarjoissa -however- he ovat ehdoton aarreaitta. Tällainen persoonallinen paskiainen on ehdottomasti Gregory House (Hugh Laurie). (House M.D. 2004-2012)


Sarjan kaava oli etenkin alkuvuosina koko lailla samanlainen: jakson alussa tuli uusi potilas, jolla oli vaikeasti selvitettävä tauti hämäävine oireineen. Lääkäriryhmä Housen johdolla etsi johtolankojen joukosta välillä kokeellisestikin ratkaisua taudin mysteeriin. Ja jakson lopuksi se aina löytyi. Koska käsikirjoittajaryhmä tiedosti tämän kaavan tietysti myös, punottiin kuhunkin kauteen jokin jatkuva sivujuoni, jonka varjolla vanhaakin varioitiin.


Sarjan dynamo on ehdottomasti itse House, häneen koko sarja kaatuisi, jos olisi kaatuakseen. Nyt ei kaadu, sillä Laurie vie hahmonsa äärimmilleen ja komeasti. Hänen ikävät ominaisuutensa muuttuvat voitoiksi ja voimavaroiksi. Lääkeriipuvuus, lähimmäisten hyväksikäyttö, perustyöstä pinnaus ja niin edelleen. Huipuinta sarjassa ovat kuitenkin repliikit. Kukapa ei haluaisi olla yhtä naseva ja naulaanosuva sarkasmissaan kuin Gregory House on! Tämä on kirjoittajien juhlaa ja tämä on katsojien juhlaa.


Housen tiimissä oli aluksi kolmikko Foreman (Omar Epps), Cameron (Jennifer Morrison) ja Chase (Jesse Spencer), joka jäi kuitenkin oudon valjuksi huolimatta muutamista määräävistä luonteenpiirteistä, joita heille oli kirjoitettu. Ehkä siksi tiimi hajoitettiin ja alettiin värvätä uutta väkeä, vaikka nämäkin hahmot jäivät sarjaan mukaan toisenlaisissa rooleissaan. Sen sijaan Housen ystävä (?), onkologi Wilson (Rober Sean Leonard) on kokonainen ja täysipainoinen hahmo, vaikka hänen osuutensa on usein aika pieni ohjelma-ajassa (vai onko vahvuus juuri siinä?). Myös sairaalan johtava lääkäri Cuddy (Lisa Edelstein) pärjää sanailussa Houselle hyvin ja heidän välilleen on kirjoitettu myös hiukan väreilyä, joka lopulta päätyy avoimeksi suhteeksi.

Sarjan finaaliepisodiin ladattiin vuosien mittaan kovia odotuksia, johon se ei sitten -tietenkään- pystynyt vastaamaan. Kahdeksan kautta, 176 episodia.


Cuddy: Two plain old sick babies would bore you.
House: See, this is why I don't waste money on shrinks, because you give me all these really great insights for free.
Cuddy: Shrink! If you would consider going to a shrink, I would pay for it myself. The hospital would hold a bake sale, for God's sake.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti