maanantai 23. tammikuuta 2012

Matkalla avaruuteen - Lost in Space


1960-luvulla olivat lännensarjat iso hitti niin Amerikassa kuin Suomessakin. Ohjelmantekijöiden piti mennä virran mukana ja tähyillä sitten hieman toisiin sfääreihinkin. Vastaus löytyi siis vastakkaiselta puolelta: tulevaisuudesta. Toki näissä ohjelmissa saattoi kierrättää ihan samoja tarinoita eri kulisseissa...


Kukaan joka ei ole tuijottanut televisiota 1960-luvulla, ei voi varmaan käsittää, miten mahtava ohjelma Matkalla avaruuteen/Lost in Space oikein silloin oli. Se koukutti niin nuoret kuin vanhemmatkin television ystävät viikottain ruudun ääreen. Sarjaa tehtiin kolme kautta (1965-68) yhteensä 83 episodia. Ensimmäinen kausi kuvattiin mustavalkoisena ja seuraavat värillisenä, joskaan tv-katsoja Suomessa ei tietenkään tuolloin nähnyt eroa, koska värilähetykset eivät olleet vielä alkaneet.


Sarjan keskiössä oli Robinsonien perhe (nimi valittu tietenkin tarkoituksella): isä John (Guy Williams), äiti Maureen (June Lockhart), tyttäret Judy (Marta Kristen) ja Penny (Angela Cartwright) sekä poika Will (Billy Mumy). Mukana oli lisäksi miehistön jäsen Don (Mark Goddard) sekä salamatkustajana aluksen pahis tohtori Smith (Jonathan Harris). Tärkeän jäsenen muodosti myös lähes inhimillinen robotti Robby the Robot (Bob May/äänenä Dick Tufeld). Jokaiselle katsojalle löytyi samaistumisen ja fanittamisen kohde!


Tarina alkaa vuodesta 1997, jolloin perhe lähetetään viisi ja puolivuotiselle matkalleen Jupiter 2 -aluksellaan. Lähtöä sabotoi tohtori Smith, joka jää alukseen ja jonka muodostama lisäpaino sysää aluksen väärälle radalle eksyksiin avaruuteen. Matkallaan Robinsonit joutuvat moniin pulmiin ja vaaroihin, joista osa johtuu Smithin toiminnasta.


Sarjakuvarintamalla ilmestyi samanniminen lehti, mutta sen hahmot poikkesivat tv-sarjasta. Vuonna 1998 tehtiin päivitetty ison kankaan elokuvaversio, joka ei kuitenkaan nostanut isompaa kuumetta.


"Warning, Warning!"

2 kommenttia: