lauantai 21. tammikuuta 2012

ColumboKuka-sen-teki -tarinat ovat sekä kirjallisuuden että elokuvateollisuuden peruskauraa. Siksi ratkaisevasti radikaali oivallus siitä, että syyllinen voitaisiin näyttää heti ensi metreillä oli vallankumouksellinen ja rohkea. Columbon viehätys perustuu siihen, minkä virheen murhaaja teki ja miten Columbo löytää syyllisen.


Columbon nukkavieru hahmo ja tunnusomaiset piirteet olivat aika valmiina jo  sarjaa ennakoineissa pilottielokuvissa (1968 ja 1971). Nimiosan esittäjä Peter Falk teki hahmon heti valmiiksi. Hahmosta tuli hänen näyttelijänuransa ansa toki myös, koska siitä hänet parhaiten tunnettiin, vaikka hän toki teki paljon muutakin ja ihan erilaista.


Ehkä Falkin maneerit Columbossa kävivät paitsi tunnusomaisiksi niin myös rasittaviksi loppua kohden, mutta sarjan perusidea kyllä kantoi loppuun saakka. Hahmo on hyvin tunnistettava ja rakastettava. Muita vakiokasvoja sarja ei edes kaivannut. Tosin osa vierailijoista palasi ohjelmaan yhä uudelleen ja uudelleen (kuten Robert Culp). Ylipäänsä vierailevien murhaajien lista oli varsin komea ja kattava, joskin heidän uransa usein oli jo ehtoopuolella tässä Columbo-vaiheessa.


Columboja tehtiin 69 episodia useana vuonna (1971-78, 1989 ja 1990-93 sekä erillisiä episodeja 1994-2003). Välissä oli siis katkoksiakin, mutta aina formaatti vain heräsi henkiin.


"Just one more thing..."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti