lauantai 31. maaliskuuta 2012

Deadwood

1950- ja 60 -luvut olivat lännensarjojen kulta-aikaa televisiossa. Silloin syntyi koko joukko klassikoiksi päätyneitä sarjoja, kuten Wagon Train, Lännen tie (Rawhide), Bonanza, Bat Masterson, Virginialainen (The Virginian) tai Laredo. Sen jälkeenkin on yrityksiä ollut, mutta länkkärien valtakausi oli jo auttamattomasti ohi. Tässä televisio seurasi valkokankaan polkua.


Sitä suuremmalla syyllä oli hatunnoston paikka, kun arvostettu HBO-kanava alkoi tuottaa uutta, kunnianhimoista David Milchin ideoimaa lännensarjaa nimeltään Deadwood (2004-2006). Sarja tapahtuu 1870-luvulla Deadwoodin kaupunkipahaisessa ja se seuraa kaupungin kehittymistä ja sen moninaista asujamistoa.Eräänlaisissa päärooleissa tai ainakin vastavoimina ovat kaupungin sheriffi Seth Bullock (Timothy Olyphant) ja kapakoitsija Al Swearengen (Ian McShane). Kumpikaan ei kuitenkaan edusta puhtaasti hyvää ja pahaa, vaan he ovat mielenkiintoisesti ristiriitaisia henkilöitä omine moraaleineen. Lisäksi sarjaan on kirjoitettu muitakin kuuluisia, historiallisia hahmoja kuten Wild Bill Hickok (Keith Carradide), Calamity Jane (Robin Weigert) tai Wyatt Earp (Gale Harold), joita tosin on käsitelty käsikirjoittajan vapaudella.


Sarjan henkilögalleria on itse asiassa tolkuttoman laaja ja laadukas. Pienimpäänkin rooliin on castattu taidokas näyttelijä, ja hänelle on kirjoitettu eletty elämä. Mainittakoon Jim Beaverin Ellsworth, Powers Boothen Tolliver, John Hawksen Star, Paula Malcomsonin Trixie, William Sandersonin Farnum, Dayton Callien Utter, Bard Dourifin tohtori, Jeffrey Jonesin Merrick, W. Earl Brownin Dan, Keone Youngin Mr. Wu ja niin edelleen ja niin edelleen.


Hyvän sarjan merkki on tietenkin se, että sen ei haluaisi loppuvan. Parasta mitä tuottaja tuossa vaiheessa voi tehdä, on se, että hän lopettaa sarjan. Ikävä kyllä niin ei käynyt toisen kauden jälkeen, vaan sen  jälkeen tehtiin vielä yksi 12-jakson setti, joka jäi kovista odotuksista johtuen aavistuksen pettymyksen puolelle. Deadwood on keskivertosarjaa parempi silti ja sarja kokonaisuutena on ehdoton helmi koko television historiaa mittapuuna pitäen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti