keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Hill Street Blues


Vuonna 1983 pamahti. Tv kakkonen alkoi esittää Suomessa uutta poliisisarjaa, Hill Street Blues'ia (1981-1987). Se oli Steven Bochcon ja Michael Kozollin käsikirjoittama sarja, jossa seurattiin poliisiaseman arkea ja annettiin niin poliiseille kuin heidän asiakkailleenkin myös yksitysielämää sekä tunteita. Ei siis tyydytty vain selvittelemään rikosta.

Unohtumaton oli jo ensimmäinen jakso, jonka päätteeksi kaksi pääosan esittäjää (Hill ja Renko) ammutaan slummitalon portaikkoon. Aika koukuttava oivallus!

Useimmat televisiosarjat on tehty ajankohtaansa ja osa niistä myös nauliutuu käsitelytavoiltaan, ilmaisultaan tai muulta tyyliltään juuri omaan aikaansa. Osa taas toimii ajankuvana yhä uudelleen. Ja jokin harva sarja on niin edellä aikaansa, että se toimii vielä vuosien -ja tässä tapauksessa- vuosikymmenienkin jälkeen täysipainoisesti ilman nostalgian suomaa lisäarvoa.


Hill Street Bluesin tarinat, dialogit, henkilöhahmot, dynamiikka, visuaalinen ilme sekä näyttelijät oli niin huolella tehty, että sarja on uskomattoman hyvä yhä vain. Se on kovin inhimillinen kuva kuvattavastaan.

Henkilögalleria on niin laaja ja monimuotoinen, että sieltä löytyy taatusti jokaiselle suosikki. Eikä oikeastaan rentuimpaakaan, epälojaaliimpaakaan roolia voi olla kuin ihastelematta kuinka hyvin se on tehty. Aseman luotettava mutta omapäinen päällikkö ylikomisario Frank 'Pizzaman' Furillo (Daniel J. Travanti), muriseva ja epäsiisti etsivä Mick Belker (Bruce Weitz), SWAT-iskujoukon komentaja komisario Howard Hunter (James B. Sikking), vuoropäällikkö ylikonstaapeli Phil Esterhaus (Michael Conrad), univormupukuinen työpari Bobby Hill (Michael Warren) ja Andrew Renko (Charles Haid), oikeusaputoimiston puolustusasianajaja Joyce Davenport (Veronica Hamel), siviilipukuinen pari J.D. LaRue (Kiel Martin) ja Neal Washington (Taurean Blacque), univormupukuinen Lucy Bates (Betty Thomas) ja parinsa Joe Coffey (Ed Marinaro), siviilipukuinen Henry Goldblume (Joe Spano), Furillon juonitteleva esimies poliisipäällikkö Fletcher Daniels (Jon Cypher)...

146 episodia täyttä tavaraa. Ikisuosikki!

"Let's be careful out there!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti