maanantai 12. syyskuuta 2016

Ylämaan kettu - Hamish Macbeth

Robert Carlyle tuli meillä tunnetuksi kovasta roolistaan Albie Kinsellana sarjassa Fitz ratkaisee. Trainspotting paria vuotta myöhemmin paalutti miehen pahojen tyyppien galleriaan. Oikeasti hän on tietysti paljon monipuolisempi näyttelijä. Osa Housut pois -leffassa laajensi näyttelijäkuvaa, kuten teki myös samoihin aikoihin tekeillä ollut Ylämaan kettu/Hamish Macbeth (1995-97).

Sarja perustuu löyhästi M.C. Beatonin (oik. Marion Cheney) kirjoihin, joita on tähän mennessä ilmetynyt yli kolmekymmentä. Sarjan pää- ja nimihenkilö on poliisi, Hamish Macbeth, joka työskentelee Länsi-Skotlannisa fiktiivisessä Lochdubhin kylässä. Robert Carlyle tyypittelee hänet.

Macbeth on tyypillinen pikkukylän konstaapeli, joka tulkitsee lakia hieman vapaammin kuin citykollegansa. Hän toisin sanoen suhteuttaa tapaukset kontekstiinsa, oman kylänsä asukkaisiin. Toisinaan hän jopa auttaa kyläläisiä pääsemään pälkähästä. Macbethin mielestä asiat ovat hyvin juuri näin eikä hän toivo asianlaitaan muutoksia. Siitä syystä hän yrittää pitää matalaa profiilia työssään, jotta välttyisi ylennyksiltä ja etenemiseltä.

Macbethillä on myös henkilökohtainen ongelma. Hän on kahden naisen loukussa, mikä tuo sarjaan jännitettä, mutta myös turhaa hajottamista. Toinen kiinnostuksen kohde on paikallislehden toimittaja Isobel Sutherland (Shirley Henderson) ja toinen pormestarin tytär Alexandra Maclean (Valerie Gogan). Vaaka kääntyy Isobelin puoleen, mutta lemmenmatkalla on mutkia, jolloin Isobel vaihtaa paikkakuntaakin. Alexandran kohtaloksi koituu auto-onnettomuus.

Vakiohahmoja ovat myös muun muassa Macbethin kaveri, kylän ensimmäisen tv-vastaanottimen omistanut John "TV John" McIver (Ralph Riach), kauppias Rory Campbell (Brian Pettifer) ja tämän mielitietty Esme Murray (Anne Lacey), kylän lääkäri Dougal "Doc" Brown (Duncan Duff) sekä pubia pitävä pariskunta Agnes ja Barney Meldon (Barbara Rafferty ja Stuart McGugan).

Varsinaiset Macbethiä työllistävät tapaukset kestävät yleensä vain yhden epsiodin verran, eivätkä ne ole kovin järeitä. Ihmissuhteita kuljetetaan sitten jaksosta ja kaudestakin toiseen. Mikään räväkkä poliisi- tai rikossarja Ylämaan kettu ei siis ole. Pikemminkin pienen kyläyhteisön ylistys. Tosin nämä rakastettavat kyläläiset on kuvattu hieman kärjistäen eksentrisiksi.

Draamaa, äkillisiä kuolemia ja ketkuilua sarja kylläkin sisältää sekä leppoisaa, hyväntahtoista huumoria voimakkaalla skottiaksentilla höystettynä. Robert Carlyle on sarjan dynamo. Olisiko sarjaa syntynyt ja minkälainen ilman häntä?

Ylämaan kettua tehtiin kolme kautta, yhteensä 20 episodia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti