tiistai 13. syyskuuta 2016

Kuuma piiri - The Commish

Jos tuntee Michael Chiklisin vain korruptoituneen poliisin tuimasta muotokuvasta sarjassa Shield, saattaa yllättyä pahan kerran törmätessään erääseen toiseen sarjaan. Pahat kielet kertovat Chiklisin vaimon patistaneen miehensä laihikselle 2000-luvun taitteessa, ja kiloja pudonneenkin kolmattakymmenettä. Salikuurin jälkeen Chiklis oli valmis ottamaan vastaan Vic Mackeyn inhan roolin.

Tämä tuimisteleva lain molemmin puolin tallusteleva Shieldin äijänköriläs oli aivan toista maata kuin kymmenen vuotta aiemmin työstetty Kuuma piiri/The Commish (1991-96) -sarja, jonka pääroolia Michael Chiklis niin ikään veti.

Chiklisin hahmo, Tony Scali on entinen Nykin etsivä, mutta sittemmin hieman uneliaampaan New Yorkin osavaltion Eastbridgen pikkukaupunkiin poliisipäälliköksi päätynyt pulska jässikkä. Eräällä lailla Scali on skottilaisen virkaveljensä Hamish Macbethin sukulaissielu, sillä aseenkäytön ja rautoihinlaiton sijaan hän mieluummin hoitaa tilanteita rauhallisesti, luovasti, ihmisläheisesti, huumorilla ja ilman väkivaltaa. (Itse käytän yhäkin keinokopassani Scalin tapaa taputtaa kiihkeästi rintaansa helikopteri-imitaatiossa...)

Vaikka poliisi on sarjan keskiössä, ei Kuuma piiri ole erityinen vauhdikas jännärisarja, vaan se asettuu ennemminkin draamakomedian kaikenkattavaan ja lopulta määrittelemättömään hetteikköön. Yhtä paljon kuin siinä ratkaistaan rikoksia ja rikkomuksia, käsitellään siinä perhe-elämää ja ihmissuhteita.

Scalin kotijoukoissa ovat hänen rouvansa Rachel (kertaalleen jopa Golden Globe -pystiehdokkaana tästä sarjasta, hiljattain menehtynyt Theresa Saldana) sekä heidän poikansa David (Kaj-Erik Eriksen, kellarikummajainen sarjassa Käytäväpeliä). Ensimmäisellä kaudella Scalien taloudessa asui myös Rachelin luuseriveli Arnie Metzger (paljon käytetty luonneroolien mies David Paymer). Toisella kaudella perheeseen syntyy Sarah-tytär (Dayna ja Justine Cornborough).

Scalin siipimiehet poliisilaitoksessa vaihtuivat sarjan kuluessa. Heistä tärkeimmät olivat Paulie Pentangeli (John Cygan), joka erotettiin toisen kauden alussa aseettoman miehen ampumisen takia. Neloskaudella Pentangeli kuitenkin palasi kuumaan piriin. Tällä välillä hänet korvasi naispuoleinen poliisi, Cyd Madison (Melinda McGraw), joka lähti johtamaan omaa piiriä Pentangelin palattua asemalle. Univormupukuiset vakiokasvot myös vaihtelevat sarjan jatkumossa. Stan Kelly (Geoffrey Nauffts) oli heistä kenties käytetyin.

Vierailijoinakin nähtiin muutamia muista sarjoista ja elokuvista tuttuja, kuten Richard Kind, Telly Savalas, Ernest Borgnine, Eric McCormack, Brian Keith, Ray Walston, Titus Welliver, Stella Stevens, Dean Stockwell, George Kennedy, Nancy Allen, Rod Steiger ja Dick Sargent.

Sarja sinnitteli viisi kautta (92 episodia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti