sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Kyllä BBC hoitaa - W1A

Olympiaseikkailu oli varsin maukas satiirisarja, joka kuitenkin kesti luonnollisista syistä johtuen vain sen verran kuin sitä tehtäessä Lontoon olympialaisiin (2012) oli oikeasti aikaa. Olympiaseikkailu oli kirjoitettu terävästi ja hauskasti, ja siinä oli useampikin toimiva hahmo.

Ehkä takaraivoon jäi vielä sanottavaa? Joka tapauksessa Olympiaseikkailusta otettiin kaksi keskeistä hahmoa ja heitettiin heidät instituution kitaan, BBC:n ytimeen. Olympialaisten järjestelytoimikunnan entinen pomo Ian Fletcher (armoitettu Hugh Bonneville) on Kyllä BBC hoitaa -sarjassa (2014) uusien haasteiden edessä, hänet on valittu BBC:n arvojohtajaksi. Kukaan ei tosin tunnu tietävän tarkalleen kyseisen työtehtävän varsinaista toimenkuvaa. Kaikkein vähiten Ian itse.

Takiaisena Ianin takinliepeeseen on tarttunut myös edellisestä sarjasta tuttu, reaalimaailmasta täysin irralaan leijuva brändikonsultti Perfect Curven Siobhan Sharpe (Jessica Hynes), joka tekee tuttuun tapaansa tuhojaan nyt BBC:n linnakkeessa.

Juuri näiden kahden hahmon säilyttäminen onkin varsin perusteltua, koska ne ovat hyvin traditionaalisella tavalla koomisia. Siobhan intoilee ja päästelee suustaan järjettömiä sammakoita, ja on sikäli täydellinen homsankeikan prototyyppi. Ian puolestaan on päällisin puolin järkiperäinen tyyppi, joka ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan jämäkästi asioiden kulkuun, vaan joutuu alituisesti vain seuraamaan sivusta virrankymin kulkua.

Sarjan kärki on yhtiön, BBC:n, kommentoiminen. Koska BBC on samalla sarjan tuotantoyhtiö, on  tilanne jo lähtökohtaisesti ongelmallinen tai ainakin epäilyttävä. Pystyykö sarja aidosti ja täysillä kritisoimaan ja asettamaan emoyhtiönsä naurunalaiseksi, kun se kumminkin on samalla riippuvuussuhteessa samaan puljuun?

Ehkä huumori on tästä syystä (tai hienotunteisuutta) paikka paikoin aavistuksen jos ei hampaatonta niin ainakin ennalta-arvattavaa ja kohdennettua. Avokonttoreita, toimimattomia käytänteitä ja arvolatautuneita klausuuleja on irvitty maailmansivu, jopa siinä määrin, että tällainen ironia on jo osa konsensusta. Tähän jatkumoon Kyllä BBC hoitaa asettuu saumattomasti ja on lajissaan usein hyvinkin viihdyttävä ja paikoitellen jopa terävä.

Hugh Bonneville tekee takuuvarmaa työtä näyttelijänä, arvojohtajuudesta en niinkään tiedä. Rinnalleen hän on saanut BBC:n isompia ja pienempiä toimijoita, jotka saavat edustaa hieman yksiulotteisia karaktäärejä. Kylmäkiskoisen ilmeetön Anna Rampton (Sarah Parish) pyörittelee päätöksiään päättämättömänä epsiodista toiseen, mutta toisella kaudella hänet korotetaan  Paremman johtajaksi, mitä sekin sitten ikinä tarkoittaakaan. Anna itse on uudesta postistaan yhtä ymmällään kuin kaikki muutkin.

Simon Harwood (Jason Watkins), kerroksen pomo, tuo usein terveisiä ylemmältä johdolta, mutta ei saa tehtyä itseään siltikään uskottavaksi ja vaikutusvaltaiseksi. Lucy Freeman (Nina Sosanya) vaalii sisällään yhä tuikkivaa inhimillisyyden ja aidon luovuuden kipinää toimiessaan tuottajana, mutta juuri pohtiessaan eroa yhtiöstä hän saakin ylennyksen osallistavuusjohtajaksi ja tilanne muuttuu.

Näitä tuikitärkeitä virkamiehiä ja -naisia parveilee BBC:n palavereissa iso tukku, ja sarja onkin parhaimmillaan nonsense-dialogeissaan. Henkilöt saattavat puhua minuuttitolkulla toisilleen ymmärettävästi sanomatta kuitenkaan yhtään mitään, ja tuloksena on usein yleinen hyväksyntä päätöksen tekemisestä.

Sarjan episodeissa keskitytään muun muassa BBC:n imagon uudistamiseen (Siobhanin ratkaisu on päästä eroon kirjaimista B, B ja C ja muokata brändi älypuhelimen appsiksi.), prinssi Charlesin vastaanottamiseen tai etnisen säämiehen partaan.

Sympaattisia hahmoja on oikeastaan vain yksi, ja hän onkin sitten supersympaattinen. Hän on Will Humphries (Hugh Skinner), harjoittelija, joka on varsin saamaton ja mokaa takuuvarmasti aina kaiken (kuten kutsukirjeiden laittamisen oikeisiin kuoriin). Will on kuitenkin niin aseistariisuvan vilpitön kaikessa olemuksessaan, että hänelle toivoo käyvän hyvin. Ja, kuin ihmeen kautta, Ian ymmärtää Willin arvon ja ottaa tämän henkilökohtaiseksi avustajakseen, vaikka se tarkoittaisikin lievää sekasortoa. Will on aina hämillisen oloinen ja hokee "Yeah, cool, no worries, yeah cool" -litanioitaan.

Olympiaseikkailusta on säilytetty sarjassa myös kaikentietävä ja kommentoiva kertoja, jossa roolissa jatkaa voimakkaasti murtaen hyvä David Tennant.

Sarjaa on tehty kaksi kautta (8 jaksoa). Kolmannestakin on ainakin neuvoteltu. Aihio on riittävän hyvä, että jatkoa sopii toivoa.


Siobhan: This isn’t just another brand refresh. This is the British Broadcasting, like, Company. This is major shit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti