tiistai 28. lokakuuta 2014

Älä kokeile tätä kotona - Ikke gjør dette hjemme

Äkkiseltään ei tule mieleen kovin montaa norjalaista tv-sarjaa, jotka olisivat liimanneet takapuolen kontaktimuoviakin tiiviimmin kiinni ruudun ääressä olevan löhösohvan pieluksiin. Tämän puutteen voi korvata kertaheitolla Älä kokeile tätä kotona/Ikke gjør dette hjemme (2011-) -sarjalla. Jo pelkästään sen puhemongerruksen kuunteleminen palkitsee moninkertaisesti vaivan, ja saa katsojan kiemurtelemaan naurusta.

Sarjan luovina voimina ja päin tulta temmeltäjinä toimii omaperäinen ja taitava voimakaksikko Per Olav Alvestad ja Rune Nilson. Periaatteessa näitä myytinmurtajia, duudsoneja ja pellepelottomia on jo nähty ruudussa riittämiin sekä kloonattuina että puleerattuina, mutta jollain merkillisellä tavalla ja astraalitasolla parivaljakko Alvestad-Nilson ottaa katsojan vastahankaisuudesta tukevan niskalenkin ja kääntää tämän pään. Ei siihen tarvita ohjelma-aikaa kuin pari minuuttia sen alusta, kun miehet aloittavat pöljäilynsä.

Sapluuna näyttää päälle päin kovinkin helpolta: räjäytellään, ruiskutetaan, sytytetään tulipaloja, leikitään ruualla ja tehdään juuri kaikkea sellaista, mistä tosikasvattaja näkee pelkkiä mörköunia. Tottahan se on, kukaan täysjärkinen kansalainen ei tee tällaisia tempauksia, koska sisäinen koodisto ja hieman itsesuojeluvaistokin varoittaa ajoissa.

On helppo uskoa, että Älä kokeile tätä kotona -ohjelmalla on vastustajansa. Heidän käännyttämisekseen ei pelkkä ohjelman nimi aivan riitä valkopesuksi. Yllytetäänkö tässä itse asiassa terrorismiin, kiusantekoon ja vahingoittaviin temppuihin? Kyllä vain. Toisaalta, näinhän on aina perusteltu, kun jokin anarkistinen tai muuten provosoiva kirja, maalaus, näytelmä tai elokuva on kiikutettu riemusaatossa roviolle noitana poltettavaksi.

Hurskastelu sikseen! Per Olav Alvestad ja Rune Nilson ovat älyttömän taitavia juontajia. Heidän näennäisen kevyt tässä-ja-nyt -tyylinen jutustelunsa on ammattitaitoisesti suunniteltua ja kirjoitettua. Lisäksi miehet esittävät roolinsa kerrassaan osuvasti. He frankensteinaavat sanan lihaksi, kuten parhaat esiintyjät sen tekevät. Miesten oma yllättyneisyys ja rento suhtautuminen kokeisiin ja niiden lopputulokseen tekee ohjelmasta herkun. Kaksikon epäkeskoinen kemia toimii.

Miehet eivät ole totisesti mitään suittuja geelitukkia muodikkaissa hipsterhepeneissään, vaan melko lailla jokamiesluokan vekkuleita. Tämähän lisää sarjan katu-uskottavuutta kovastikin ja antaa sille oikeanlaista repsottavaa särmää.

Ohjelmassa esiintyy muitakin vakiohahmoja kaksikon lisäksi. Muun muassa räjähdysaineekspertti Roar, turvallisuusvastaava Frode sekä kultakala Sveinung. Kyseinen kala onnistuu useinkin olemaan paikalla silloin kun tilanne on kiperimmillään, mutta aina se selviää hengissä. (Tai sen stunt doublet?) Niin ja melko tavallinen vakioelememtti on myös paikallinen palokunta.

Osa älynväläyksistä on aivan omaa luokkaansa. "Walk-in mikroaaltouunin rakentaminen" (vaatehuoneen kokoinen foliohuone), "Keiton valmistaminen tiskikoneessa", "Marmorikuulien, vasaran, keilapallon ja kiven laittaminen pyörivään pesukoneeseen", "Uima-altaan täyttäminen hyytelöllä", "Puun pilkkominen räjäytysaineella", "Iglun tekeminen vaniljajäätelöstä", "Saksien kanssa juokseminen", "Kerman vatkaaminen perämoottorilla", "Seinän maalaaminen räjäyttämällä maali kanuunasta"... Tämmöistä tiedettä. Myös hyperhidastuksilla herkutellaan tuon tuostakin tuhojen dokumentoinnissa.

Norjassa ykköskausi räjäytti potin. Ohjelma oli tosisuosittu, ja siitä tehtiin toinenkin kausi. Välillä spekuloitiin tiimin jo haluavan muihin sisähommiin, mutta kolmoskausi tehtiin vuonna 2013. Kullakin tuotantokaudella miekkoset ottavat kohteekseen yhden omakotitalon, jossa sesongin kokeita tehdään. Talot ovat aika lailla purkukunnossa jo valmiiksikin, mutta tehoduon käsittelyn jäljiltä ei viimeisessä episodissa ole paljon savuavia raunioita kummempaa katseltavaa. Neloskausi on myös suunnitteilla vuodeksi 2015. Episodeja on valmiina 17.

Ohjelma on herättänyt mielenkiintoa myös muualla, ja siitä on jopa tehty lokalisoituja versioita esimerkiksi Kanadaan (Never Ever Do This at Home), Tanskaan (Dumpt og Farligt (Tyhmää ja Vaarallista)) ja Saksaan (Nicht nachmachen! (Älä tee perässä!)).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti