maanantai 22. huhtikuuta 2013

Sylkiäiset - Spitting Image


Meilläkin on välillä yritelty poliittista satiiria: Hukkaputki, Hyvät herrat, Iltalypsy, Itsevaltiaat ja mitä näitä nyt onkaan. Kulttuurin kapeus ja yleinen veren vähyys rajoittavat meillä tämänkaltaista huumoria. Briteillä puolestaan on hyvä poliittisten satiirien perinne, joka voi nojata maan historiaan, suuruuteen ja vaikutusvaltaan.

Kyllä, herra ministeri ja uudempi Politiikan nappula ovat kyntäneet omaan sarkaansa, ja satiirin toisella laidalla välähdyksiään ovat tarjonneet esimerkiksi Ei yhdeksän uutiset ja Sylkiäiset/Spitting Image (1984-96).

Sylkiäiset on käsinukkepohjainen sketsisarja, jossa brittipolitiikan tuolloinen terävin kärki maustettuna muutamallakin globaalilla suuruudella sai kovaakin kyytiä. Erityisesti Sylkiäiset muistetaan siitä, että se murskasi kuningashuonetabun: sarja otti ivansa kohteeksi myös kuninkaallisen perheen, jota tässä mediassa ei erityisemmin oltu asetettu naurunalaiseksi. Sarja siis kyseenalaisti käsityksen itseisarvoisesta ja asemaan perustuvasta koskemattomuudesta, mutta on samalla eräänlainen vedenjakaja ja indikaattori myös korrektien käytöstapojen alasajosta ja räävittömyyden hyväksyttäväksi tulemisesta.


Erityisesti pääministeri, Rautarouva Margaret Thatcher, oli ohjelman tekijöiden suosiossa ilmiselvistä syistä, mutta Yhdistyneen Kuningaskunnan muutkin nokkapoliitikot saivat osansa. Osa varmasti inhosi sarjaa, ja osa piti eräänlaisena kunnianosoituksena ja arvonantona päästä remmiin mukaan. Suomalaiselle katsojalle isompikin politiikan brittinimi on aika tuntematon, mutta toki toinen pääministeri John Major esimerkiksi tunnetaan myös täällä.

Mainittu kuninkaallinen perhe oli hyvin karrikoituna framilla: kuningatar itse prinssipuolisoineen, prinssi Charles yhdessä silloisen Diana-vaimonsa kanssa, prinssi Andrew Fergieineen, prinsessat Anne ja Margaret, prinssi Edward ja kuningataräitikin. Ohjelma tuli siis samalla säilöneeksi osan historiaa.


Kansainvälisistä kovansarjan nimistä oman nukkensa olivat saaneet muun muassa Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan Nancy-vaimoineen, samoin vastapuolen nokkamies Mihail Gorbatshov ja Ranskan François Mitterrand esiintyivät suhteellisen usein valtansa päivinä. Myös esimerkiksi Idi Aminin, Robert Mugaben, Imelda Marcosin, Saddam Husseinin ja Muammar Gaddafin nähtiin tekevän satunnaisia näyttäytymisiä sarjassa.

Politiikan lisäksi osansa pilailusta saivat monet muutkin näkyvät ihmiset ja ilmiöt: Paul Gascoigne, John Cleese, Mick Jagger, Paul McCartney, Bob Dylan, Madonna, Michael Jackson, Luciano Pavarotti, Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Roger Moore, Sylvester Stallone ja Arnold Schwarzenegger ja paavi monen muun ohella.

Sylkiäiset-sarjaa tehtiin 18 vuosikertaa (yhteensä 131 jaksoa). Alkuperäinen nimi 'Spitting Image' sisältää kaksoismerkityksen.

Thatcher ruokailee ministereidensä kanssa. 

Tarjoilija: Would you like to order, Sir?
Thatcher: Steak, please.
Tarjoilija: How would you like it?
Thatcher: Raw
Tarjoilija: And what about the vegetables?
Thatcher: Oh? They'll have the same as me...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti