perjantai 7. syyskuuta 2012

Paljastavat valheet - Lie to Me


Hill Street Blues oli ensimmäisiä aidosti käsikirjoituksillaan ja kokonaisvaltaisella otteellaan vakuuttaneista sarjoista tv-urallani. Se oli vauhdikas poliisisarja, jossa ihmiset olivat kuitenkin yksilöitä, joiden henkilökohtaista elämää sarjassa seurattiin. Hill Street Blues otti tarinoissaan huomioon myös yhteiskunnallisen aspektin. Huumoriakaan unohtamatta. Sen raivostuttavimmastakin hahmosta piti. Hyvä paketti, johon palaan säännöllisesti.

Sittemmin ideaa työn ja henkilötason sekoittamisesta tv-sarjassa on sovellettu miljoona kertaa. Keinossa ei ole mitään tuoretta, mikä ei sellaisenaan ole vika. Vika on usein siinä, että käsikset tai hahmot eivät vain toimi. Niissä ei ole riittävästi karismaattista kiinnostavuuskierrettä tai sitten kaikki tuntuu yksinkertaisesti päälleliimatulta. Tai itse sarjan kannalta toisarvoiselta tuhertelulta.

Paljastavat valheet/Lie to Me (2009-11) on huippukiinnostava sarja avatessaan maailmaansa runsain esimerkein sekä tavisten että julkkisten kehonkieltä lukemalla. Sarjan myyttiset mikroilmeet tuntuisivat kuuluvan ennemminkin supersankarisarjakuvan maailmaan, ja silti...


Sarjan sanotaan perustuvan todelliseen henkilöön: psykologi Paul Ekman on jonkinlainen sanattoman viestinnän tutkimuksen pioneeri. Sarjassa Tim Rothin pistävästi tulkitsema tohtori Cal Lightman on Ekmanin alter ego. Hän pystyy lukemaan ja tulkitsemaan kohtaamiensa ihmisten mikroilmeitä ja kehonkieltä sherlockholmesmaisella tarkkuudella. Hän on perustanut The Lightman Group -yhtiön, joka avustaa sekä paikallisia että liittovaltion rikostutkijoita. Lightmanin henkilökohtaista elämää sivutaan runsaasti esimerkiksi hänen yhteishuoltajuustyttärensä Emilyn (Hayley McFarland) kautta. Hänen myös kerrotaan ajatuneen alalle oman äitinsä itsemurhan seurauksena.

Kelli Williams esittää Lightmanin läheisintä työtoveria Gillian Fosteria (jolla on myös vastineensa todellisessa maailmassa), jonka aviollisia huolia sarja esittelee. Firmassa on kaksi muutakin tutkijaa: Eli Loker (Brendan Hines), joka on koulutettu ammattiinsa ja Ria Torres (Monica Raymund, nähty myöhemmin mm. Chicago Fire -sarjassa), joka on puolestaan kouluttamaton luonnonlahjakkuus.


Paljastavat valheet on esimerkki kiinnostavasta sarjasta, joka olisi ehkä tullut toimeen ilman noita yksityiselämäkiemuroita, joilla hahmoja on tietysti tarkoitus inhimillistää ja tehdä läheisemmiksi. Se ei vain aina toimi ajatellulla tavalla. Lightmanin siunaus on samalla kirous: hän pystyy lukemaan ihmisiä työssään, mutta ei pysty olemaan lukematta heitä myös vapaalla.

Vaikka sarja on hyvin viihdyttävä, mielenkiintoinen ja jännittävä, mikään katsojamagneetti se ei koskaan ollut. Tuotanto jäi kolmeen kauteen (48 episodia).

Cal Lightman: That's a lie.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti