keskiviikko 8. elokuuta 2012

Laulava salapoliisi - The Singing Detective


Pennejä taivaasta -sarja oli tuonut Dennis Potterin nimen myös suomalaisen, tavallisen tv-katsojan tietoisuuteen. Kun hänen uusi sarjansa Laulava salapoliisi/The Singing Detective (1986) alkoi meillä, tiesi katsoja nyt ennakkoon varautua erikoiseen ja merkittävään katsomiskokemukseen.

Eikä oikeastaan tarvinnut pettyä. Aikaisempaan verrattuna tarina oli yhä monikerroksisempi ja hämärämpikin. Mitä Potter tällä kaikella tahtoi sanoa, kun hän sotki aikatasoja, hahmoja ja juonenpätkiä alati? Oliko kyse hyvinkin syvällisistä oivalluksista vai lähestyttiinkö nyt jo kikkailun uutta astetta?


Viihdyttävä ja seurattava sarja joka tapauksessa oli. Tarinan liiankin ilmeinen kirjailijan oma kuva ja alter ego on loistavan Michael Gambonin esittämä Philip E. Marlowe, iho- ja nivelsairaudesta kärsivä ja sairaalasänkyyn sidottu kirjailija, joka tautinsa lisäksi kärsii uuden teoksen synnyttämisen tuskaa, häneen on iskenyt writer's block.

Marlowe painuu kipuhoureissaan omaan mielikuvitusmaailmaansa, jossa esiintyy kaimamies, etsivä Philip Marlow, joka dekkarinhommien ohella laulaa vanhoja iskusäveliä tanssisaleissa. Näiden kahden tarinan rinnalla nähdään myös takaumia kirjailijan lapsuudesta ja hänen äitinsä elämästä sota-ajan Lontoossa. Äidin itsemurha kiertyy mukaan tarinoihin, ja muutenkin näiden eri maailmojen hahmot kohtaavat hämmentävästi toisiaan muodostaen sarjassa neljännen todellisuuden.


Michael Gambon on tässä sarjassa mies paikallaan, ja hän jättää vahvan puumerkkinsä sekä tähän, että tuleviin tuotantoihinsa. Gambonin soinnukkaan äänen kuulee vielä kauan ruudun jo pimettyä. "Am I right or am I right?" Gambon näyttelee Laulavassa salapoliisissa kumpaakin Marlowia. Philip Marlow on, kuten tunnettua, alunperin Raymond Chandlerin luoma vanha dekkarihahmo.

Alkuperäinen vuoden 1986 Laulava salapoliisi oli kuusiosainen minisarja. Vuonna 2003 siitä tehtiin Amerikassa sovitus pitkäksi leffaksi, jonka pääosaan värvättiin Robert Downey, Jr ja Mel Gibson.
Philip E. Marlow: You just don't know writers. They'll use anything, anybody. They'll eat their own young.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti