perjantai 3. elokuuta 2012
Kaikenkarvaiset ystäväni - All Creatures Great and Small
Kun James Herriotin osittain omaelämänkerrallinen romaani Kaikenkarvaiset ystäväni ilmestyi suomeksi vuonna 1974, iski se täysin ennakoimattomalla tavalla mielihyväkeskukseen. Herriotin maailmankuva oli jostakin kaukaa jo menetetystä brittiläisestä maaseudusta, sen persoonallisista ihmisistä ja tavasta elää arkipäivää. Tosin maatalousyhteiskunta eli niissäkin jo murroskauttaan: traktorit korvasivat hevosia, ja eläinlääketiedekin edistyi jonkinlaisin askelin. Herriotin työpäivän täytti kuitnkin tuolloin ennemminkin maatalouden hyötyeläimet kuin lemmikit. (Itse asiassa James Herriot on pseudonyymi, jota James Alfred Wight alias Alf Wight käytti itsestään luodessaan kirjailijanuraa.)
Kirja oli ällistyttävän hyvällä ja mukaansatempaavalla tyylillä kirjoitettu, lämminhenkinen ja humoristinen. Selvää oli, että elokuvaväki kiinnostui siitä myös. Kun kirja ilmestyi alkukielellä vuonna 1972, niin jo vuonna 1975 nähtiin ensi-illassa koko pitkä pätkä Kaikenkarvaiset ystäväni/All Creatures Great and Small (Anthony Hopkins Siegfriedinä!) sekä vuonna 1977 jatko-osa Kaikenkarvaiset ystävämme/It Shouldn't Happen to a Vet.
Myös televisiossa kiirehdittiin astialle, ja vuonna 1978 alkoi pitkäikäinen sarja samalla nimellä Kaikenkarvaiset ystäväni/All Creatures Great and Small (1978-90). Voimakkaan lukukokemuksen hyviä puolia on se, että tekstin maailmaan voi uppoutua täysin ja nähdä sekä henkilöt että tapahtumapaikat omalla persoonallisella tavallaan. Tulee luoneeksi ikiomia mielikuvia. Kun sitten kirja filmatisoidaan, kokee lukija usein pettymyksen, kun elokuvantekijän käsitys henkilöiden habituksesta yms. poikkeaa siitä, minkä itse on tullut luoneeksi. (Vaikka molemmat ovat tietenkin ihan yhtä oikeita...)
Tv-sarjassa nimiosaa, James Herriotia näyttelee hieman väritön Christopher Timothy. Timothy ei ollut tuottajien ensisijainen valinta rooliin, vaan siihen kyseltiin usemapaakin näyttelijää ennen häntä (mm. molempien elokuvien Herriotia). Herriot pitää praktiikkaa yhdessä Farnonin veljesten kanssa. Näistä vanhempaa, Siegfried Farnonia näyttelee mehukkaasti Robert Hardy, joka edustaa jääräpäisen itsevarmaa, ilmatilan haltuunsa ottavaa ihmistyyppiä. Hänen nuorempaa ja vapaampaa veljeään esittää sarjassa Peter Davison. Tristanin rooli kasvoi sattuman oikusta, kun Herriotia näytellyt Christopher Timothy joutui auto-onnettomuuteen, eikä pystynyt näyttelemään paljon. Hänelle kirjoitettuja osia annettiin Peter Davisonille.
Vaikka sarjaa tehtiin varsin kauan, oli sen tuotannossa katkoja. Tästä ilmeisesti johtuu, että harmittavan hämäävästi esimerkiksi Herriotin vaimoa Heleniä esittää kaksi eri näyttelijää (kausilla 1-3 Carol Drinkwater ja kausilla 4-7 Lynda Bellingham). Kolme ensimmäistä kautta perustuivat alkuperäisiin kirjoihin; jokaiseen episodiin sovitettiin kirjoista luku tai kaksi, koska ne olivat jo siellä sopivan kompakteja. Usein seurattiin yhtä tarinaa, jossa James Herriot oli keskiössä ja toista, jossa Farnonin-veljekset toimivat moottoreina. Tapahtuma-aika oli 1930-luvun puolivälistä kohti toista maailmansotaa.
Tämän jälkeen tehtiin vielä kaksi joulu-erikoista, jotka ajoittuvat sodan jälkeiseen Englantiin. Pitkän tauon jälkeen vuonna 1988 BBC sai kirjailijan suostumaan uusien, kirjoihin perustumattomien käsikirjoitusten tekemiseen ja sarjan uudelleenkäynnistämiseen. Sarjaa tehtiin vielä neljä kautta, joissa elämä eteni 1950-luvun alkupuolelle saakka. Sarjaan lisättiin tässä vaiheessa myös uusi eläinlääkäri Calum Buchanan, jota näytteli John McGlynn. Herrioteille oli myös tullut perheenlisäystä. Sarjan päättyessä seitsemännen tuotantokauden jälkeen kasassa oli 90 jaksoa.
Vuonna 2011 tehtiin kolmeosainen sarja Young James Herriot, joka kertoi nimensä mukaisesti opiskelijanuorukaisesta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti