sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Takaa-ajettu - The Fugitive


Aikoinaan kerrotiin seuraavaa kaskua:

Harrison Ford piipahtaa parturissa seuraavaa elokuvarooliaan varten. Mikä elokuva? . Oikea vastaus: Takaa-ajettu.

(Oli tästä piirun verran rivompikin versio olemassa, mutta vastaus oli sama yhtä kaikki) Vuonna 1993 valmistui toimintajännäri nimeltään Takaa-ajettu (The Fugitive), jossa Harrison Ford siis näytteli pääosaa, tohtori Richard Kimbleä. Kimble joutuu syyttä syytetyksi vaimonsa murhasta ja onnistuu pakenemaan vankibussista onnettomuudessa. Seuraa parituntinen, jonka aikana Kimble on takaa-ajettu, ja hän itse ajaa totuutta sekä oikeaa syyllistä takaa.


Elokuva oli eräänlainen instantversio alkuperäisestä 60-luvun piinaavasta jännityssarjasta Takaa-ajettu/The Fugitive (1963-67). Sarjassa David Janssenin näyttelemä tohtori Richard Kimble joutuu myös väärin perustein tuomituksi vaimonsa murhasta syytettynä. Kimble pääsee pakenemaan, ja alkaa jahdata yksikätistä syyllistä (Bill Raisch) halki mantereen. Seuraa tuplatakaa-ajoa, kun Kimble jahtaa oikeaa syyllistä, ja viranomaiset jahtaavat häntä. Erityinen piina Kimblen kintereillä on periksiantamaton poliisi nimeltään Philip Gerard (Barry Morse).

Ohjelma alkaa tiivistetyllä esityksellä Kimblen paosta. Kimble ja Gerard istuvat junassa, vaunu putoaa kiskoilta, Kimble kaatuu rähmälleen puroon roikkuva käsirauta kimallellen. Taustalla kertojan ääni (William 'Cannon' Conrad) kertaa perustiedot:
"The name: Dr. Richard Kimble. The destination: Death Row, State Prison. The Irony: Richard Kimble is innocent. Proved guilty, what Richard Kimble could not prove was that moments before discovering his murdered wife's body, he saw a one-armed man running from the vicinity of his home. Richard Kimble ponders his fate as he looks at the world for the last time, and sees only darkness. But in that darkness, fate moves its huge hand."


Kimble oli riidellyt kovaäänisesti vaimonsa kanssa murhailtana ja lähtenyt ajelemaan autollaan rauhoittuakseen. Palatessaan hän melkein törmää pakenevaan yksikätiseen mieheen. Koska kukaan ei ollut nähnyt Kimblen välillä poistuneen, hänet tuomitaan murhasta. Päästyään pakenemaan Kimble liikkuu kaupungista kaupunkiin etsien oikeaa syyllistä. Henkensä pitimiksi hän ottaa vastaan kaikenlaisia hanttihommia, joissa ei juuri henkkareita kysellä. Vaikka Kimble yrittää pitää matalaa profiilia, sarjan lakien johdosta hän kuitenkin joutuu tuon tuostakin sellaisiin tilanteisiin, jossa huomio kohdistuu häneen.

Vaikka Gerard jahtaa Kimbleä jääräpäisesti, tekee hän sen lähinnä virkansa ja periaatteen takia. Sarjassa annetaan vähitellen ymmärtää, että myös Gerardilla on epäilyksensä Kimblen todellisesta syyllisyydestä. Kimblen pääkohdetta, salaperäistä yksikätistä miestä ei juurikaan oikeasti nähdä sarjan kuluessa (hän esiintyy siinä vain kymmenessä episodissa).


Neljän vuoden ja 120 episodin jälkeen (kolme kautta mustavalkoisena ja viimeinen väreissä) oikeus kuitenkin lopulta voittaa, kun Kimblen ja yksikätisen välinen kamppailu huvipuiston tornissa päätyy Gerardin laukaukseen ja syyllisen putoamiseen kohti kuolemaansa. Epilogissa vihdoin vapautettu Kimble poistuu oikeustalosta ja kohtaa Gerardin, joka ojentaa kätensä. Hieman ensin epäröiden Kimble puristaa kättä, kääntyy ja jatkaa matkaansa. Conradin ääni:

"Tuesday, August 29th: The day the running stopped."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti