maanantai 9. heinäkuuta 2012

Da Vincin murhatutkimukset - Da Vinci's Inquest


Liekö suomalainen oikeusjärjestelmä simppelimpi vai jääkö iso osa siitä vain pimentoon asiaan vihkiytymättömälle? Joka tapauksessa sarjafilmien ihmeellinen maailma avartaa näkökantoja jos kohta harhaluulojakin amerikkalaisten pikkuserkkujemme tapoihin.

Tässä tapauksessa mennään Pohjois-Amerikan pohjoiseen eli Kanadaan, monen mainion elokuvan kotimaahan. Da Vincin murhatutkimukset/Da Vinci's Inquest (1998-2005) on täyttä ja hyvälaatuista tavaraa poliisisarjojen ystäville. Sarjan on kehitellyt Chris Haddock, joka kirjoittajanuransa alkutaipalella kynäili muun muassa Ihmemies MacGyverin (MacGyver, 1985-92) jaksojen käsikirjoituksia.Da Vincin murhatutkimukset kertovat päähenkilön, vancouverilaisen kuolinsyytutkija Doninic da Vincin suorittamista tutkimuksista. Kyseisestä da Vincistä tekee huippuhienon luonnehdinnan kanadalainen Nicholas Campbell, jolle rooli alunperin kirjoitettiinkin. Da Vincin hahmo on entinen poliisi, joka on nyttemmin siirtynyt kuolinsyytutkijaksi setvimään hämäriä kuolemantapauksia ja onnettomuuksia, jotka eivät ehkä sittenkään ole sitä, miltä ne ensinäkemältä vaikuttavat. Sarjassa on myös yhteiskunnallinen häivähdys sen sivutessa suurkaupungin ikuisia ongelmia ja korruptiota.


Sarjan vakiokokoonpanossa on poliisikunnasta etsivät Leo Shannon (Donnelly Rhodes), Mick Leary (Ian Tracey) ja Angela Kosmo (Venus Terzo). Kaikki aivan päteviä sarjahahmoja. Myös Chick Savoyn roolia tekevä Alex Diakun on hieno hahmo sarjassa. Suuressa osassa episodeja mukana on myös da Vincin ex-vaimo Patricia (Gwynyth Walsh), joka toimii pääpatologina. Tätä kautta sarjaan ujutetaan yksityisyysaspekti; da Vincin työ ja hänen toisinaan äkkipikainen luonteensa ovat vaatineet henkilökohtaisen hinnan.

Sarjaan on kirjoitettu sekä episodin mittaisia tarinoita että pidempiäkin kaaria. Tämän genren sarjoille epätyypillisesti osa tutkittavien tapausten ratkaisuista jää jopa hämäräksi. Kyse ei ole kuitenkaan käsikirjoittajien laiskuudesta, pikemminkin päinvastoin.

Da Vincin murhatutkimuksia tehtiin seitsemän kautta (91 kolmevarttista episodia). Sarjan päätyttyä käynnistyi vuonna 2005 Da Vinci's City Hall -sarja eräänlaisena spin-off-sarjana Haddockin toimesta. Tässä sarjassa da Vinci on edennyt urallaan Vancouverin pormestariksi (tämä kuten alkuperäinenkin tarina pohjaavat löyhästi Larry Campbellin tosielämään (kyseinen Campbell ei ole sen enempää sukua Nicholas Campbellille kuin Chris Haddock Tintin kapteeni Haddockille)). Uusi sarja ei pyörinyt kuin yhden tuotantokauden.Da Vinci: I'll tell ya that, for free.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti