90-luvulle tultaessa kilpailu Amerikan sitom-maailmassa vain koveni. Oli Frendit/Friends (1994-2004), Frasier (1993-2004), Koti kuntoon/Home Improvement (1991-99), Roseanne (1988-97), Pulmuset/Married with Children (1987-97), Kaikki rakastavat Raymondia/Everybody Loves Raymond (1996-2005), Hulluna sinuun/Mad about You (1992-99), Nanny/The Nanny (1993-99), News Radio (1995-99), Äiti ja risat/Grace under Fire (1993-98), Kullannuppu/Blossom (1990-95), Simpsonit/The Simpsons (1989-), Drew Carey Show/The Drew Carey Show (1995-2004), Kolmas kivi auringosta/3rd Rock from the Sun (1996-2001), Spin City (1996-2002), joita kaikkia myös meillä katsottiin. Plus ne lukuisat muut, joita meille ei edes tuotu.
Hiljainen hiihtelijä oli sitten Seinfeld (1990-98) josta tuli huonosta startistaan huolimatta ilmiö. Seinfeld on usein kuvattu sarjaksi ei-mistään ('about nothing'). Sarjan luojat, Jerry Seinfeld ja Larry David, vieläpä asettivat lisäehdoksi 'no hugging, no learning' -säännön. Henkilöhahmot luotiin tarkoituksella hieman irrallisiksi ja persoonattomiksi vailla isompia kiinnekohtia elämässään, ja virheistään he eivät ehdottomasti opi mitään. Tuntuu, että se ei edes kiinnosta heitä. Onpa sarjaa joku luonnehtinut nihilistiseksi ja postmoderniksikin.
Ei siis ihme, että sekä tuotantoyhtiö että katsojat olivat hieman ihmeissään. Sarja käynnistyi verkalleen tuotannollisesti; sitä tilattiin pienissä paketeissa lisää, eikä se hätyytellyt tilaston kärkisijoja, ei edes kärkikymmenikköjä.
Oikeastaan kaikki samat menestyksen avaimet ja elementit olivat kuitenkin alusta asti mukana. Toki Seinfeld-universumi eri piirteineen kävi tutummaksi ja tutummaksi vuosikertojen lisääntyessä. Sarjan pää- ja nimihenkilö on Jerry Seinfeld, stand up -koomikko, jonka materiaali ja tyyli ovat kuitenkin aavistuksen näsäviisasta ja alleviivaavaa. Tämä käy ilmi, koska sarjan alkuvuosina käytettiin yhtenä elementtinä pätkiä Seinfeldin live-esiintymisistä. Lähes joka jaksossa Seinfeld seurustelee uuden naisen kanssa vain löytääkseen tästä jonkin vian.
Larry David ei itse esiinny sarjassa (paitsi George Steinbrennerin äänenä), mutta hänen alter egonaan sarjassa mukana on George Costanza, jota Jason Alexander esittää rasittavasti ja huutaen. George joutuu sarjassa usein kiusallisiin tilanteisiin, ja hän on sikäli suora sukulaismies Larry Davidin myöhempään omaan mukavaan sarjaan Jäitä hattuun/Curb Your Enthusiasm (2000-11). Jerryn entinen tyttöystävä Elaine Baines (Julia Louis-Dreyfus) kuuluu naiselementtinä pääosanelikkoon. Hän on eräänlainen muunnelma Jerryn hahmosta vaihtuvine seurustelusuhteineen ja siisteysintoiluineen. Sarjan värikkäin hahmo on Jerryn naapuri Cosmo Kramer, jota Michael Richards esittääkin rehevästi nautiskellen. Kramer liukuu tuon tuostakin Seinfeldin ovesta sisään kertoen innostuneesti jostakin uusimmasta hassutuksestaan. Kramer on koulukirjaesimerkki hyvin kirjoitetusta ja sarjan kannalta tärkeästä kahjosta sivuhenkilöstä, jonka ilmestymistä katsoja odottaa, koska ei koskaan tiedä, mitä hänen ilmestymisensä tuo muassaan.
Seinfeld nousi viidennellä kaudellaan top vitoseen pitäen ykköspaikkaakin pari kertaa hallussaan. Seinfeld ja David olivat etukäteen ajatelleet lopettaa huipulla (, jonne pääsykään ei tosin ollut kovin varma). Larry David poistui itse tiimistä jo seitsemännen kauden jälkeen, mutta suostui kirjoittamaan päätösepisodin. Jerry Seinfeldille kerrotaan tarjotun yli 100 miljoonaa dollaria jatkokaudesta, mutta lopulta hänkin pysyi päätöksessä lopettaa huipulla. Arviolta 76 miljoonaa katsojaa seurasi pääätösepisodia, jonka kuvauksiin osallistuneilta (myös katsojilta) vaadittiin vaikenemislupaus jakson sisällöstä.
Tv-intoilijat puhuvat 'Seinfeldin kirouksesta' viitaten siihen, että oltuaan osallisena näinkin jättimäisessä menestyksessä ei oikein kukaan nelikosta onnistunut Seinfeldin jälkeen. Alexander, Louis-Dreyfus ja Richards ovat kukin käynnistäneet omat ohjelmansa, mutta isoa hittiä ei niistä ole tullut. Larry David tosin on tokaissut tyylilleen uskollisena kirouksesta: "It's so completely idiotic. It's very hard to have a successful sitcom." Yrityksistä paras on ollut Julia Louis-Dreyfusin ihan kelpo sarja Edessä uusi elämä/The New Adventures of Old Christine (2006-10). Myös tuoretta Rouva varapresidentti/Veep (2012-) -sarjaa on onnistunut.
Seinfeldia tehtiin yhdeksän kautta, ja kasaan saatiin 180 jaksoa toimivaa tilannekomediaa. Saatiin myös puheenparsia kuten 'Yada, yada, yada', 'No soup for you' ja 'Not that there's anything wrong with that'.
George: I want to make a good entrance. I never makes good entrances.
Jerry : You have made some good exits.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti