sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Roseanne


Niin hyvä kuin Bill Cosby Show olikin, ajoi aika vääjäämättä sen ohi. Niin käy ja täytyy käydä kaikille ohjelmasarjoille ja mielummin ennemmin kuin myöhemmin. Katsojatilaston kärkipaikoille oli tunkua, ja yksi siellä viihtynyt ja jopa ykköstilankin napannut sitcom-seuraaja oli Roseanne (1988-97) -sarja. Siinä kun Huxtablet olivat edustaneet sivistynyttä, hyväosaista ja mustaihoista perhettä, oli Connerin perhe tukevasti työväneluokkainen ja valkoihoinen.

Roseannen myötä siloiteltu söpöilyperhesarja muuttui viimeistään vanhanaikaiseksi. Sarjan polttopisteessä olevan perheen molemmat vanhemmat kävivät 'rehellisissä' töissä, he olivat huomattavan isokokoisia, heillä oli raha- ja kasvatushuolia jne. Sarjan otti käsittelyynsä niin masturboinnin, perheväkivallan, syrjimisen, huumeidenkäytön, teiniraskaudet, kuukautiset, alkoholismin kuin homojen oikeudetkin.


Perheen äänekästä ja määräilevää tehdastyöläisäitiä Roseannea esitti Roseanne Barr (neloskauden alkuteksteissä lähtien muodossa Roseanne Arnold ja seiskakaudesta lähtien pelkkä 'Roseanne'!)) kovalla otteella ja hänen miestään urakoitsija Dania näyttelee leppoisa John Goodman. Roseannen saa töistään potkut, ja etsii useitakin muita töitä päätyen tarjoilijaksi. Parilla on eräässä vaiheessa myös moottoripyöräkorjaamo.


Roseannella ja Danilla on sarjan alussa kolme lasta: poikmainen Darlene (Sara Gilbert), seurustelun ongelmiin törmäävä Becky (Alicia Goranson/Sarah Chalke) ja vielä pikkupojan elämää viettävä D.J. (Michael Fishman). Roseannen yllätysraskauden myötä perhe saa neljännen lapsen sarjan loppupuolella (hauskana 'klaffivirheenä' lapsen sukupuoli vaihtuu seisemännnen ja kahdeksannen kauden välissä tytöstä pojaksi).

Sarjan alkaessa myös Roseannen sisko Jackie (Laurie Metcalf) ja hänen ystävänsä Crystal (Natalie West) ovat töissä samassa tehtaassa, mutta Wellman Plastctics -tehtaan potkujen jälkeen Jackie päättää ryhtyä poliisiksi. Naisten esimiehenä tehtaassa toimii muuten tappajatomaateista selvinnyt ja Tehiksen lääkärintakkia odotteleva George Clooney 11 episodissa. Danin pokerikaveria puolestaan esittää Tom Arnold kakkkoskaudelta lähtien, ja hänestä on tuleva reaalimaailman Roseannen puoliso.


Muita kiinnostavia näyttäytymisiä Roseannessa ovat mm. Leonardo di Caprio Darlenen luokkakaverina kolmoskaudella, samoin tuleva Hämppis Tobey Maguire. Neloskaudella vakionaamaksi tulee myöhemmin huuruisista rilleistään muistettava Johnny Galecki (92:n jakson Roseanne-veteraani). Kolmannelle kivelle auringosta katsottuna päätyvä Joseph Gordon-Levitt on viidennellä kaudella D.J.:n ystävä muutamassa episodissa. Kovan lain Dann Florek näyttelee Roseannessa lääkäriä, ja Frasien Dan Butler Art-nmistä hahmoa. Pistäytyjiä ovat mm. Tim Curry, Bob Hope, Sharon Stone, Mariel Hemingway, Ellen DeGeneres, Neal Patrick Harris, Jenna Elfman, Tony Curtis, Joanna Lumley ja Jennifer Saunders lukuisan muun seurassa.


Tarina sisältää monelaisia käänteitä, ja päätösjaksossa Roseanne paljastaa, että koko jutun on kirjoittanut Roseanne Connor omasta elämästään, mutta vääristäen totuutta. Esimerkiksi viimeisellä kaudella perheen voittaman 108 miljoonan taalan lottopotti ei ollutkaan totta, kun taas puolestaan Danin saama (ja siitä selviämä) sydänkohtaus oli tosielämässä kohtalokas. Sarja voitti läjäpäin Emmyjä ja Golden Globe -pystejä. Erityisesti John Goodmanille Roseanne toimi ponnashduslautana pitkälle ja komealle uralle sekä television että elokuvan parissa. Laurie Metcalf on päätynyt sittemmin Sheldonin mutsiksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti