keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Herra Perrinin uusi elämä - The Fall And Rise of Reginald Perrin


David Nobbs oli yksi kirjoittaja The Two Ronnies (1971-87) -sarjan takana. Nobbs kirjoitti myös romaanin 'The Death of Reginald Perrin'. Hän itse käsikirjoitti tämän kirjansa pohjalta televisiosarjan Herra Perrinin uusi elämä/The Fall And Rise of Reginald Perrin (1976-79) ensimmäisen tuotantokauden, joskin juonen eräitä sivupolkuja pidettiin riskaabeleina televisioon, ja niitä piti siloitella tuottajien vaatimuksesta. Alkuperäinen kirja julkaistiin myöhemmin uudelleen tv-sarjan nimellä, ja myöhemmätkin kaudet ilmestyivät myös kirjamuotoisina ('The Return of Reginald Perrin' sekä 'The Better World of Reginald Perrin').


Sarja kertoo (hieman ennalta-arvattavasti) Reginald Perrinistä, joka on kyllästynyt säännölliseen keskiluokkaiseen ja keski-ikäisen ankeaan elämäänsä. Rutiinit seuraavat päivästä toiseen. Perrin työskentelee Sunshine Desserts -firman myyntipuolen johtotehtävissä, ja joka aamu hän saapuu 11 minuuttia myöhässä toimistoonsa, ja joka aamu hän kertoo eri syyn myöhästymiseensä epäonnistuen samalla sateenvarjonsa naulakkoon laittamisessa. Sarjassa kuluessa näytetään Perrin toistuvasti nousemassa portaita toimistotaloon, jonka oven yläpuolella olevan nimikyltin kirjaimet häviävät yksi toisensa jälkeen.

Sarjassa kuullaan Perrinin sisäisiä ääniä hänen kommentoidessaan ympäristöään. Koko ajan tulee uusia, outoja tuotteita markkinoitavaksi, epäpätevät yes-miehet ympäröivät, ja pomo C.J. (John Barron) hengittää niskaan. Perrin päätyy sanelemaan järjettömiä kirjeitä asiakkaille. Perrin on onnellisesti naimisissa vaimonsa Elizabethin kanssa (Pauline Yates) (joskin kärsii impotenssista), mutta fantasioi silti sihteeristään Joan Greengrossista (Sue Nicholls). Vaimon epäkelvot sukulaisetkin rassaavat herra Perrinin hermoja.

Alkuteksteissä nähdään Reginald Perrin nopeutettuna tulevan rannalle, riisuvan kaikki vaatteensa ja uivan ulapalle, ja näin sarjassa sitten tapahtuukin, kun Reggie kaikkien paineiden alla päättää tehdä lavastetun itsemurhan. Perrin vaihtelee valepukuja ja yrittää löytää uuden elämän, mutta huomaa ensimmäisen kauden lopussa yhä rakastavansa vaimoaan ja palaa tämän luokse uudella henkilöllisyydellään nimeltään Martin Wellbourne.

Toisella kaudella Reggie haluaa päästä tästä uudesta identiteetistään eroon, ja paljastaa todellisen henkilöllisyytensä; vaimolle se tosin ei ole uutinen. Elizabeth menee töihin Sunshine Desserts -yhtiöön ja Reggie sikatilalle, mutta kumpikin saa potkut. Sitten Reginald avaa liikkeen nimeltään Grot, jossa hän myy hyödytöntä roskaa, kuten nelikulmaisia hulavanteita, pyöreitä noppia, pahanmakuisia viinejä, äänettömiä äänilevyjä, kelloja jotka eivät soi, reiättömiä suolasirottimia jne. Kaupasta tulee menestys, mutta Reggie ei ole taaskaan tyytyväinen, vaan haluaa tuhota bisneksen palkkaamalla epäpätevää henkilökuntaa. Kun tämänkään ei auta, päättää herra Perrin taas kadota, tällä kertaa Elizabethin kanssa. Kolmannella kaudella pari avaa uuden Perrins-yhteisön keskiluokkaisille ja keski-ikäisille ihmisille auttamaan heitä tulemaan 'paremmiksi ja onnellisimmiksi ihmisiksi'.


Pääosanesittäjä Leonard Rossiter on aivan omanlaisensa, ruuduntäyttävä persoona, jota ilman tätä sarjaa on aika vaikea edes kuvitella. How ever, Rossiterin jo kuoltua tehtiin sarjaan vielä yksi 'jatkokausi' The Legacy of Reginald Perrin (1996), ja sehän oli jonkintasoinen floppi tuosta ilmeisestä syystä. Erinomainen Leonard Rossiter on Reginald Perrin. Asiaa ei auttanut edes se, että David Nobbs oli itse jatkoa väsäämässä.

Yhdysvalloissa tehtiin sarjasta sovitus nimiosassa sinänsä mainio komedianäyttelijä Richard Mulligan (mm. hervoton kenraali Custer Arthur Pennin Pieni suuri mies/Little Big Man (1970) -leffassa sekä tietysti Burt Campbell Kupla/Soap (1977-81) -sitcomissa). Britanniassa Reginald Perriniin palattiin kuitenkin uudelleen vuonna 2009, kun aiheesta tehtiin uusioversio Reggie Perrin (2009-10) nimiosassa tällä kertaa hyvä Martin Clunes. Meillä alkuperäinen sarja nähtiin vuonna 1980, ja uusi vesio vuonna 2011.


Doc Morrisey: Do you find you can't finish the crossword like you used to, nasty taste in the mouth in the mornings, can't stop thinking about sex, can't start doing anything about sex, wake up with a sweat in the mornings, keep falling asleep during '"Play For Today"?
Reginald Perrin: That's extraordinary, Doc! That's exactly how I've been feeling.
Doc Morrisey: So have I. I wonder what it is? Take two aspirins.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti