tiistai 17. huhtikuuta 2012

Perry Mason


Siinä kuin länkkäreillä aikanaan ja sairaalasarjoilla yhä edelleen, on myös lakimiessarjoilla pitkät perinteet television historiassa. Tässä jatkumossa on ollut monta mieleenpainuvaa keitosta, kuten L.A. Law, Matlock, Oikeus ja kohtuus, Ally McBeal, Kova laki, Boston Legal  tai Good Wife. Kaikki erilaisia mutta erinomaisia sarjoja, joiden parissa viihtyy. Lakisarjojen kantaisä on kuitenkin Perry Mason -sarja, jota tehtiin vuosina 1957-66 271 episodia. Perry Mason koko lailla paalutti lajityypin ja loi sille standardit.


Perry Mason on alunperin amerikkalaisen kirjailija Erle Stanley Gardnerin luoma hahmo, joka sai ilmiasunsa Raymond Burrin näyttelemänä leveäharteisena oikeudenpuolustajana. Burr oli ennen tätä tähtirooliaan esiintynyt lukuisissa tv-tuotannoissa, mutta hänet muistetaan toki kuuluisimmasta roolistaan Alfred Hitchcockin klassikkoelokuva Takaikkunassa (Rear Window, 1954). Perry Mason -sarjan päätyttyä siirtyi Raymond Burr jo seuraavana vuonna esittämään toista tv-klassikkoaan, pyörätuoliin sidottua etsivä Ironsidea.


Sarjan sapluuna oli läpi vuosien koko lailla samankaltainen. Ohjelman alkupuolisko seurataan odotettavissa olevan murhan uhria ja nähdään hänen olevan epämiellyttävä henkilö. Monesti myös Perryn asiakas uhkaa satunnaisten todistajien läsnäollessa uhrin henkeä ja rikoksen tapahduttua kaikki johtolangat osoittavat tietenkin kohti tätä asiakasta. Hyvin erikoisesti usein Perry itse tai hänen apurinsa, tutkija Paul Drake (William Hopper, myös mukana jokaisessa jaksossa) lähes kompastuvat rikoksen uhriin ja pääsevät näin etulyöntiasemaan ennen onnettoman saamattomia poliiseja. Ohjelman loppupuolisko tapahtuukin sitten oikeussalissa (usein kuitenkin tuotantoyhtiön säästösyistä jo alustavassa kuulustelussa, jolloin säästettiin kahdentoista juryn jäsenen palkkaamiselta). Siellä Perry sitten nokkelasti paitsi osoittaa syyllisen syyttömäksi, niin myös paljastaa oikean syyllisen (joka puolestaan useinkin joko sattuu juuri istumaan todistajanaitiossa tahi yleisön joukossa, josta yrittää paeta).


Sarjan vakionaamoja ovat myös Perryn sihteeri Della Street (Barbara Hale, yhtä jaksoa vailla täysi setti) sekä poliisien puolelta poliisiluutnantti Tragg (Ray Collins, hänkin 236 jaksossa). Sidekick'eistä Masonin apurille Drakelle on varattu coolin kaverin rooli ja usein Mason saa juuri sopivasti ajoitettua apua, kun Drake saapuu oikeussaliin salaperäinen kirjekuori käsissään. Vaikka ovatkin periaatteessa lain samalla puolella, niin eräänlaisen vastapelurin rooli on kirjoitettu kovanahkaiselle Traggille.


Perry Mason syntyi mustavalkoisen television valtakaudella (vain yksi episodi kuvattiin väreissä!) ja aika mustavalkoinen sen maailma myös on. Silti. Sarja loi nokkelan asianajajan mallin, asianajajan, joka ei hävinnyt yhtäkään juttuaan. Jos väittää tuntevansa televisionmaailman, mutta ei tunne tätä sarjaa, on yksinkertaisesti väärässä. Sarjan tunnusmusiikki, 'Park Avenue Beat', kuuluu myös tunnareiden muistettavaan klassikkokastiin. 1970-luvulla sarja yritettiin herättää henkiin uudella miehityksellä, mutta kokeilu jäi onneksi lyhytikäiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti