sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Jäitä hattuun - Curb Your EnthusiasmSeinfeld kohosi 1990-luvulla ennennäkemättömän suosituksi tilannekomediaksi, ja onhan sillä omat ansionsa. Seinfeldin loivat stand up -artistit Jerry Seinfeld ja Larry David. Siinä kun Seinfeld esiintyi itse sarjassa, käsikirjoitti Larry David omia piirteitään George Costanzan hahmoon. Seinfeld loppui vuonna 1998 ja vuonna 2000 käynnistyikin Davidin uusi sarja Jäitä hattuun (Curb Your Enthusiasm), jota hän sitten tähdittikin itse.


Larry David esittää sarjassa Larry David -nimistä hahmoa, joka viettää nyt taloudellisesti huoletonta elämää eläköidyttyään Seinfeldin kirjoittamisesta. Katsojan annetaan toisin sanoen ymmärtää, että hahmo perustuu todelliseen elämään. Kysymykseksi jääkin, että kuinka paljon. Davidin hahmo on aika ärtyisä ja pikkumainen valittaja, joka näin muistuttaa etäisesti Toinen jalka haudassa -sarjan Victor Meldrewia (jota Bill Cosby muuten näytteli lyhytikäisessä amerikkalaisessa remake'ssa). Toinen vertailukohta on itse Seinfeld, jota kutusuttiin sarjaksi, joka ei kerro mistään. Arkipäivän tilanteet ovat Jäitä hattuun -sarjankin käyttölähde, mutta siinä kun Seinfeld oli perinteinen studiossa sliipattu sitcom, on Jäitä hattuun -sarjan estetiikka rosoisempaa. Sen tyylilajina on dokumentaarinen, yhden vapaasti liikkuvan kameran kuvaus ja ainakin osin improvisoidut repliikit. Larry ajatutuu tilanteisiin, joihin hän hermostuu, ja hänen reaktioitaan ja sanomisiaan joudutaan jatkuvasti setvimään jälkikäteen. Mainstreamkomedioihin verrattuna Jäitä hattuun -sarjan dialogit ovat suorasukaisempia sisältäen runsaastikin alatyylisiä ilmaisuja.


Todellisuudesta etäännytystä on tehty muissa rooleissa. Sarjan Larry on naimisissa Cheryl Hinesin esittämän Cherylin kanssa. Perhe-elämä kaikkine kummallisine koukeroineen saa jatkuvasti kyytiä. Muita vakiohahmoja ovat manageri Jeff Green (Jeff Garlin) ja tämän vaimo Susie (Susie Essman). Ted Danson ja Richard Lewis esiintyvät sarjassa usein myös. Sarjassa on vuosien varrella vieraillut liuta isojakin nimiä omana itsenään (esimerkiksi Mel Brooks, Paul Mazursky, Michael York, Ben Stiller, David Schwimmer tai Martin Scorsese). Myös Seinfeldin kattaus on esiintynyt sarjassa.


Jäitä hattuun ei ole mikään massojen sarja, mutta siitä huolimatta sarjaa tehtiin vuosina 2000-2011 kahdeksan kautta ja 81 episodia. HBO uskoi tähän, ja antoi sarjan kehittyä.

Richard: You're looking at my girlfriend's breasts!
Larry: First of all, Richard, they're not breasts. They're not breasts, they're just big chemical balls, okay? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti