tiistai 10. tammikuuta 2012

Gilmoren tytöt - Gilmore Girls

Gilmoren tytöt määriteltäisiin varmaankin draamakomediagenren alle. Ehkä myös naisten sarjaksi? Joka tapauksessa Gilmoren tytöt on ihastuttavan harvinaislaatuista laatua pursuava sarja. Sen jokainen käsikirjoitus on pieni helmi; tai vähän isompikin...


Gilliksen käsikirjoituksissa on kaksi oivaa tasoa: itse tarina ja sitten dialogit. Tarina kertoo yksinhuoltajasta, Lorelai Gilmoresta, joka on saanut vain 16-vuotiaana tyttärensä Roryn eli Lorelain myös. Rory haluaa sarjan alussa Harvardiin opiskelemaan ja sitä varten pitää käydä hyvä lukio. Koska Lorelailla ei ole itsellään rahaa tämän yksityisen lukion maksuihin, pitää hänen nöyrtyä ja pyytää apua vanhemmiltaan, joihin välit ovat koko lailla poikki. Hintana avustukselle ovat perjaisin toistuvat illalliset. Tästä aloituksesta tarina polveilee tietenkin lukuisiin suuntiin.


Sarjan toinen katsojaa hemmotteleva taso on sen terävästi kirjoitettu dialogi. Henkilöt heittelevät kadehdittavan nasevia iskulauseita toinen toisilleen. Mukaan keskusteluihin on upotettu kymmenittäin viittauksia populaarikulttuuriin, joten katsoja voi bongailla näitä ja tuntea ahaa-elämyksiä.


Päärooleja näyttelevät Lauren Graham ja Alexis Bledel kannattelevat loistavasti roolinsa vaatimukset. Myös muut merkittävät roolit on miehitetty hyvillä persoonilla, kuten paikallisen kahvilan pitäjä ja Lorelain kihlattukin sarjan edetessä Luke Danes (Scott Patterson), Lorelain vanhemmat Emily ja Richard Gilmore (Kelly Bishop ja Edward Herrmann), Lorelain ystävä Sookie St.James (Melissa McCarthy), edellisen aviomies ja vihannesten toimittaja Jackson Melville (Jackson Douglas) tai Lorelain johtaman hotellin respa Michel Gerard (Yanic Truesdale).


Sarjaa tehtiin yhteensä seitsemän tuotantokautta vuosina 2000-2007. Sarjan päättyessä jäi moni asia auki, mutta toisaalta oli ehkä hyvä lopettaa, kun ohjelma vieläkin maistui tuoreelta. (Tosin kerrotaan myös palkkioiden olleen yksi syy tuotannon lopettamiseen.)Lorelai: Are you going to kiss me now? You are so incredibly predictable.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti