keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Robin Hoodin seikkailuja - The Adventures of Robin Hood

Robin Hoodin tarina on kuin luotu tehtäväksi joskus eläviin kuviin. Ei mutta, sehän on tehtykin! Ja aika moneen kertaan ja myös moneen tarpeeseen kunkin aikakauden makua, tyyliä ja kontekstia seuraten.

Yksi varhaisimmista Robbari-sovityksista televisioon on meidänkin varhaisissa tv-ruuduissamme nähty brittiläinen Robin Hoodin seikkailuja/The Adventures of Robin Hood (1955-60). Robin Hoodin seikkailuja on varsin perinteinen, reima ja rehti aikakautensa seikkailusarja, jossa Robin todellakin ryöstää rikkaita ja auttaa köyhiä ja alistettuja. Aikakauden koodistoon ei mikään muu olisi sopinutkaan, eikä valitussa tyylilajissa ole sinänsä mitään valittamista. Monet syvälliset ja tapettiinsa sidotut versiot kääntyvät nopeasti vanhentuneiksi ja tylsiksi nekin.

Lähdemateriaalina sarjassa käytettiin alkuperäistarinan klassisia kohtauksia, mutta toki näin pitkään sarjaan pitää kirjoittaa aivan omiaankin. Eletään Richard Leijonamielen hallituskautta 1100-luvulla, jossa aatelismies Locksleyn Robin (Richard Greene) joutuu aikomattaan henkipatoksi, ja hän saa metsässä yhyttämänsä joukkion johtajalta uuden nimen Robin Hood. Joukon alkuperäisen johtajan menehdyttyä, tulee Robinista Sherwoodin metsien iloisten veikkojen johtaja.

Henkipattojen päävastus sarjassa on tunnetusti Nottinghamin sheriffi (Alan Wheatly), joka alituiseen yrittää vangita Robinin hintaan mihin hyvänsä. Siinä erityisemmin onnistumatta. Vastapoolina on aatelinen Marian-neito (Bernadette O'Farrell kausilla 1. ja 2. ja Patricia Driscoll kausilla 3. ja 4.), joka yrittää aina varoittaa Robinia sheriffin aikeista.

Kaikki tunnetut hahmot ovat mukana Robinin joukossa: ykkössoturi ja oikea käsi Pikku-John (Archie Duncan, jonka korvasi Rufus Cruikshank kymmenessä episodissa Duncanin loukkaannuttua kuvausten aikana), jyhkeä Tuck-munkki (Alexander Gauge) ja Puna-Will (Ronald Howard kaudella 1 ja Paul Eddington kaudella 4).

Huomattava osa materiaalista kuvattiin Walton Studios'issa, mutta sarja sisältää myös samalla suunnalla kuvattuja ulkokohtauksia. Ensimmäisen ja toisen kauden ohjelmat avaa aina trubaduuri, joka eräällä lailla summaa tulevat tapahtumat parilla riimillä. Melodiana käytettiin englantilaista kansanlaulua Early One Morning, johon istutettiin joka viikko uudet sanat. Lopputekstien alla kuultavan teemalaulun teki Carl Sigman.

Episodit ovat tiiviitä, alle puolentunnin mustavalkoisia paketteja. Paljon dialogia, rehtiyttä, kiperiä tilanteita, turnajaisia ja miekkojen kalistelua. Eipä nuori poika parempaa viihdettä osaisi vaatia! Viisi kautta, 144 episodia.

Robin Hood, Robin Hood, Riding through the glen
Robin Hood, Robin Hood, With his band of men
Feared by the bad, Loved by the good
Robin Hood, Robin Hood, Robin Hood


He called the greatest archers to a tavern on the green
They vowed to help the people of the king
They handled all the trouble on the English country scene
And still found plenty of time to sing

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti