sunnuntai 30. joulukuuta 2012

The Dame Edna Experience


Sacha Baron Cohenin luoma hauska ja räävitön hamo Ali G on hieno esimerkki teemasta ja sen variaatioista. Luodaan fiktiivinen henkilö, joka käyttäytyy kuin oikea ihminen ja samalla kuin norsu porsliinikaupassa. Tekee itsensä tykö ja kyselee innokkaana typeriä. Syntyy todellisuuspohjaista satiiria ja oletetun aseman vastakkainasettelua, kun roolihahmo puhuu roolihahmon kanssa, joka luulee itse olevansa oikea henkilö.

Samaa kaavaa on noudattanut monikin. Barry Humphries yhdisti tähän vielä toisen takuuvarman täkyn: mies pukeutuu naiseksi. Humphries on austraalialaislähtöinen näyttelijä-koomikko, joka loi Dame Edna Everage -hahmonsa jo 1950-luvulla. Dame Edna näkyi yksittäisissä ohjelmissa Britanniassa, ja hän sai lopulta oman nimikkosarjansa The Dame Edna Experience (1987-89).


Sarja on eräänlainen talk-show -versio. Se on lavastettu Dame Ednan kodiksi, jossa diiva viettää jet set -elämää yhdessä kuuluisien tuttaviensa kanssa. Juoneen kuuluu julkkisten kiitollisuus siitä, että ovat saaneet kutsun Damen Ednan residenssiin, jossa käydään "keskustelu kahden ystävän kesken, joista toinen on kiinnostavampi kuin toinen (siis Dame Edna itse...)". Vakiohahmona hoviin kuuluu Ednan morsiusneito Madge Allsop (Emily Perry), jota Dame Edna pieksee verbaalisesti mennen tullen. Madgen perustehtävä on antaa kullekin vieraalle nimilappu rintaan. Housebändinä Ednan olkkarissa soittaa The Laurie Holloway Orchestra.

Ohjelman aluksi Dame Edna nousee helikopterillaan ilmoihin ja vilkuttelee matkalla tutuille (kuten paavi, alkuasukasheimo, Muammar Gaddafi (Edna mutristaa suutaan), pääministeri Margaret Thatcher ja kuningatar Elisabet). Sarjan kuuluttaja (Robin Houston) ylistää sitten lukuisin korulausein Dame Ednan jaloutta ja suurenmoisuutta ja ilmoittaa tämän laskeutuneen: "Ladies and gentlemen! It's the Dame Edna Experience with - Dame Edna Everage!" Ja Edna ilmestyy portaiden yläpäähän järkyttävän ylipkeutuneena, kissalaseissaan ja violetissa tukassaan tervehtien alapuolellaan olevaa rahvasta: "Hello Possums!"


Sitten Edna ylistää itseään vieraansa siivellä. Vieraslista ei ollutkaan ihan vähäpätöinen. Mm. Lauren Bacall, Tom Jones, Liza Minnelli, Larry Hagman, Charlton Heston, Roger Moore, Lulu, Zsa Zsa Gabor, Nana Mouskouri, Grace Jones, Jane Fonda, Tony Curtis, Yehudi Menuhin, Cliff Richards, Sean Connery, Christiaan Barnard, Jerry Hall, Rudolf Nurejev, Demis Roussos, Michael Gambon, Douglas Fairbanks Jr., Malcolm McDowell, Tim Piggot-Smith, David Suchet, Dusty Springfield, Jason Donovan, Jane Seymour, Joan Rivers, Ursula Andress... Aikamoinen kattaus!

Vaikka Dame Ednan ohjelma oli varmasti tarkasti käsikirjoitettu, on Barry Humphries myös nopea ja nokkela oivaltaja, kun hän resonoi ja improvisoi vieraansa vastauksiin.


The Dame Edna Experience -sarjaa tehtiin 14 jaksoa (joista kaksi oli jouluspesiaaleja). Tämän sarjan jälkeen nähtiin vielä Dame Edna's Neighbourhood Watch (1992) ja Dame Edna's Hollywood (1991-93). Yksittäisten näyttäytymisten lisäksi hahmoa nähtiin muun muassa 12 episodissa Ally McBeal -sarjaa ja vuonna 2007 sarjassa The Dame Edna Treatment. (Ja nähtiinpä Dame Edna meidän Nalle Wahlroosimme synttäreilläkin taannoin...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti