perjantai 14. syyskuuta 2012

Etsivä Ironside - Ironside


Raymond Burr oli vaikuttava ilmestys.

Burrin urakatalogi on ainakin yhden nälkävuoden mittainen, ja hän on jättänyt muutamalla yksittäisellä suorituksellaan kerrassaan lähtemättömiä jälkiä populaarikulttuurin kaanoniin. Pieni mutta oleellinen yhteistyö mahtavan Alfred Hitchcockin kanssa on yksi niistä ja toinen liiankin itsestään selvästi lakimiessarjojen peruskappa: Perry Mason yllättää.

Toki Burr teki pakollisen purjehduksen myös Lemmenlaivalla, mutta sitä ennen oli toinen osuma heti Perry Masonin jälkeen: Etsivä Ironside/Ironside (1967-75). Meidänkin ruutuihimme Ironside rullaili tuoreeltaan jo vuonna 1968.


Ironsiden tavaramerkki oli jotakuinkin alleviivaava pyörätuoli, joka sai selityksensä varsinaista sarjaa edeltäneessä pilottielokuvassa. Kuten suomennettu nimikin lupailee, on kyse rikossarjasta, jonka päähenkilönä on Burrin näyttelemä san franciscolainen etsivä Robert. T. Ironside.


Ironside halvaantuu sala-ampujan luodista, ja joutuu jättämään rikosetsivän työnsä, mutta toimii kuitenkin poliisin konsulttina, ja itse asiassa jopa asustaa poliisin päämajan vintillä. Jos Cannon osallistui aktiivisesti rikosten selvittelyyn perinteisellä jalka- ja nyrkkityöllä, niin Ironside turvautuu ennemmin aivotyöhön. Poliittista korrektiutta ehkä haettiin Ironsiden apurilla, joka on tummaihoinen, entinen rikollinen Mark Sanger (Don Mitchell). Ironsidella on tasapainottamassa myös naispuoleinen apuri, Barbara Andersonin esittämä Eve Whitfield, joka Ironsiden jälkeen oli mukana yhdellä kaudella Vaarallisessa tehtävässä. Ja Lemmenlaivalla. Anderson korvattiin Ironsidessa Elizabeth Bauerin koko lailla samantapaisella roolilla nimellä Fran Belding.

Sarja oli melko suosittu, ja Burr itse sai siitä useammankin Emmy- ja Golden Globe -ehdokkuuden. Tuotantoa pidettiin yllä kahdeksan kauden ajan (199 jaksoa). Tällainen menestys vetää puoleensa ja tarvitsee ison joukon kertajaksonäyttelijöitä. Joukossa on useitakin tv- ja filmimaailmasta tuttuja: Frank Gorshin, Pernell Roberts, Harrison FordSusan Saint James, Anne Francis, David Carradine, Marion Ross, Harold Gould, David Cassidy, Joel Grey, Scott Glenn, Jodie Foster, William Shatner, Martin Sheen, Cheryl Ladd, Burgess Meredith, James Drury ja Bruce Lee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti