perjantai 24. elokuuta 2012

Kylmä rinki - Oz


Sarjalle ei ole ollenkaan eduksi, jos sen yhteydessä esitetään käsite Langalla/The Wire. Sen kuullessaan syntyy (toki katsojasta riippuen...) roima mielikuva vahvasta sarjasta, josta ei heikkoa lenkkiä löydy valehtelemallakaan. Kylmä rinki/Oz (1997-2003) joutui tähän vertaukseen kenties vain siitä syystä, että siinäkin luupin alla on sekä rikollisia että lainvartijoita, eikä kumpaakaan osapuolta esitetä pelkästään puhtoisena tahi likaisena, vaan jokaiseen on kirjoitettu erilaisia aspekteja. Ja yhdistäähän näitä sarjoja toki J.D. Williamsin pikkunilkki pyrkyri (Kenny Wangler/Preston 'Bodie' Broadus). Sekä pieni leegio muitakin yhteisiä näyttelijöitä sivurooleissa.

Ozissa on omat ilmiselvät ansionsa, eikä se itseisarvoisesti olekaan lainkaan mikään tumma vankilasynkistely. Siinä on ehdottoman rikas henkilögalleria, monia etnisiä ja kulttuurisia ulottuvuuksia sekä pätevää näyttelijäntyötä. Katsoja löytää itselleen lempihahmonsa niin suosikkien kuin inhokkienkin kategoriasta.

Ainoa vain, että samaan pakettiin pitää ostaa luokatonta käsikirjoittamista niin dialogien, henkilöiden toiminnan kuin käsikirjoituksessa olevien sellin kokoisten aukkojen muodossa. Sarja yrittää vakuuttaa hamojensa ja maailmansa uskottavuudesta, ja sitten -hurlumhei ja hyvästit kaikelle puhtaan järjen logiikalle. Kehnoilla ratkaisuilla turvataan toimintaa seuraaviin kuviin.

Ylimalkaan sarjassa ei luoteta tilanteiden ja tyyppien luomisen vetovoimaan, vaan kukin hahmo saa ratsastaa yhdellä kahdella ominaisuudella ja käsikirjoitus poukkaa pohjustuksesta suoraan ratkaisuun.

Eräänlaisena filosofisena kaikkitietävänä kertojana sarjassa toimii Harold Perrineaun esittämä murhamies Augustus Hill, pyörätuoliin sidottu symppis. Hän esittelee jaksojen alussa teeman ja Emerald Cityn uudet asukkaat rikoksineen, ja vetää loppuun johtopäätökset tarinan opetuksista. Nämä monologit muodostavat mukavan kehyksen sarjan kuvastoon, mutta ne ovat tekijöilleen myös jonkinlainen rasite, koska niillä pitää myös kikkailla odotusten paineessa.

Lee Tergesen osaa tehdä hyvän ulkopuolisen tarkkailijan ja huvittuneen kommentoijan roolin esimerkiksi sarjassa Generation Kill (2008), mutta Kylmässä ringissä Tergesen saa venyttää osaamistaan vielä isommalla jänteellä, kun hänen asianajajarääpäle Tobias Beecherinsä polttomerkitään ja raiskataan vankilassa, mutta sisuuntunut mies nakkaa rillit narikkaan, kasvattaa jäntevät pulisongit ja ottaa oikeuden sekä kohtalonsa omiin käsiinsä. Jos ei uskottava, niin mukavan seurattava rooli.


J.K. Simmons tekee huippuhienon kallonkutistaja Emil Skodan roolin Kovassa laissa, ja tässä hän on Vernon Schillinger, läpimätä inhokki ja epäonnistunut isän roolimalli arjalais-ryhmän nokkamiehenä. Terry Kinney muotoilee Ozin johdossa humaania Tim McManusta, joka myy vähittäin yleviä periaatteitaan opportunistiseen ja ihmisiin pettyneen väsähtäjän tapaan vailla ihmissuhteiden mekanismien ymmärtämisen häivääkään omassa yksityiselämässään.

Eamonn Walker tekee Kareem Saidin roolinsa intohimolla, mutta valitettavasti käsikirjoitus horjuu myös hänen sisäisen logiikkansa kanssa. Letkeä pipomies Simon Adebisi saa Adewale Akinnuoye-Agbajesta oivan tulkin. Irlantilaista rintamaa peräänkatsoo kiihkeä kähisijä Ryan O'Reily, jota piirtää Dean Winters. Luonnollisista syistä johtuen vakituisia naisrooleja ei ole kovin runsaasti tarjolla, mutta sisar Peter Marie Reimondon järjen ääntä käyttää tiukka Rita Moreno.


Ozissa (Oswald State Maximum Security Penitentiary) ryhmäydytään, ja näitä ryhmiä ovat mm. The Aryan Brotherhood, The Homeboys, El Norte, The Irish, The Bikers, The Sicilians, The Others, The Muslims ja The Christians. Useimmilla ryhmillä on sisäinen hierarkia.

Sarjan ideologiaan kuuluvat myös äkkiratkaisut. Väkivaltainen kuolema korjaa satoaan eri tuotantokausilla arvaamattomasti jos kohta ennakoidusti kuitenkin.

Augustus Hill You swat at a fly, step on an ant, squash a cockroach, you don't think much of it. In fact, killing a bug gives you a sense of accomplishment. Fucking ant was ruining your picnic, cockroach was crawling through your kitchen cabinets. You put an end to their disgusting, miserable little lives and make a better world for everyone. Only, for every one you kill, more appear. Bigger, uglier, meaner than before.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti