torstai 16. elokuuta 2012

Kupla - Soap


Vuonna 1980 oli suomalaisella tv-yleisöllä varsin ohut kosketuspinta perinteiseen amerikkalaiseen saippuaoopperaan. Saippuasarjoilla on kotimaassaan pitkät ja vankat perinteet, jotka syntyivät jo radion valtakaudella. Kysehän on jatkuvajuonisten, milloinkaan päättymättömien koukeroisten jatkosarjojen genrestä. Saippuasarja-nimitys periytyy näiden ohjelmien kohderyhmästä ja ohjelmien täsmätähdätyistä sponsoreista. Näiden sarjojen paras kuuntelemis- ja katselemisaika oli päivällä, jolloin kotirouvat niitä seurasivat. Heille taas oli luontevaa ohessa markkinoida pesuaineita, joita iso osa sponssaajista oli. Siitä yhä elossa oleva saippuaooppera-nimitys.

Jos alkuperäisten sarjojen konsepti oli meille tuntematon, niin eräänlainen järjetön uhkayritys oli markkinoida meille näistä saippusarjoista tehtyä parodiaa. Se, että tämä nimenomainen parodia oli tehty niin taiten, oli kuitenkin tae sen osumisesta myös suomalaiseen makuhermoon. Osa parodiasta meni taatusti yli hiusrajan, mutta vängät hahmot, nokitteleva dialogi, taitavat näyttelijät ja loputtomat juonenkäänteet pitivät kyllä mielenkiinnon yllä.


Kupla/Soap (1977-81) parodioi siis rankalla kädellä saippuasarjojen uskomattomia häränpyllyjä nostaen ne vielä uusiin potensseihin. Framilla oli kaksi sisarusten perhettä: Taten perhe ja Campbellin perhe. Tatet ovat varakkaita. Perheen muodostaa äiti Jessica (Katherine Helmond), isä Chester (Robert Mandan), tyttäret Corinne (Diana Canova) ja Eunice (Jennifer Salt) sekä poika Billy (Jimmy Baio). Lisäksi talouteen kuuluvat Jessican isä The Major (Arthur Peterson Jr.) sekä hovimestari Benson (Robert Guillaume).

Campbellin perhe on työväenluokkainen. Siihen kuuluvat äiti Mary (Cathryn Damon), isä Burt (Richard Mulligan), Burtin pojat Chuck (Jay Johnson) (+ tämän puunukke Bob) sekä Peter (Robert Urich) ynnä Maryn pojat Danny (Ted Wass) ja Jodie (Billy Crystal).


Perheissä on monenlaista tyylilajiin kuuluvaa juonittelua ja vedätystä, uskottomuutta, rikollisuutta, kaapistaulostuloa, aviottomia lapsia ja murhakin. Ohjelmissa sivuttiin esimerkiksi homoseksuaalisuutta (tieteysti erityisesti Jodien hahmon kautta), rotukysymyksiä, impotenssia, insestiä, raiskauksia, mielisairautta, opettaja-opiskelija -suhdetta ja hieman new age -huuhaatakin.

Ohjelman äiti oli sen luoja, kirjoittaja ja tuottajat Susan Harris, jonka myöhemmin tunnistamme mm. Kuplan spin-off'ista nimeltään Benson (1979-86), Tyttökullat/The Golden Girls (1985-92) -sarjasta sekä Ricard Mulliganin tähdittämästä mukavasta Vihdoinkin yksin/Empty Nest (1988-95) -sitcomista (joka irrotettiin Tyttökullista)..

Vaikka Kuplaa myös vastustettiin raivokkaasti kotimaassaan, tehtiin sitä neljä kautta (85 jaksoa).


Ääni ohjelman alussa: This is the story of two sisters. Jessica Tate and Mary Campbell. These are the Tates, and these are the Campbells, and this is Soap.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti