keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Hulluna sinuun - Mad about YouThirty something –sukupolvi on ollut jo pitkän aikaa tv-pomojen fokuksessa, kun nämä ovat pohtineet primetime-käytänteitään. Koulutettu, työelämän syrjässä jo oleva ja siten myös kuluttamiseen kykenevä sukupolvi, joka katsoo heille räätälöityjä ohjelmia ja ohjelmien välikkeisiin räätälöityjä mainoksia. Jotenkin näinhän se menee television emämaassa, ja sama rakenne on vähittäin adoptoitu läpi länsimaiden. Jollei itämaidenkin?

Näitä ikämuottiin valettuja ohjelmia on tehty pieteetillä. Hudeiltakaan ei ole voinut toisinaan välttyä, mutta osumiakin on sattunut mukavasti vuosien varrelle. Suuren yleisön arvaamattomaan makusuoneen on onnistuttu tekemään täsmäiskuja. 1987 osui ja upposi jälleen kerran. Silloin alkoi sukupolvisarjojen nimikkosarja Kolkyt ja risat/Thirtysomething, jota tehtiin neljän kauden ajan vuoteen 1991. Tämä sarja kuvasi sukupolvensa nuoria juppeja perheenperustamisen ristivedossa ja se sai tietenkin seuraajia. Britanniassa selkeä tradition jatkaja on etenkin alkukausinaan onnistuneesti koukuttava Rimakauhua jarakkautta/Cold Feet (1998-2003), jota tekijä itse määritteli tyypiltään "boy-meets-girl, boy-loses-girl, boy-wins-girl-back" -sarjaksi . 


Jos Thirtysomething edusti draamaosastoa, niin sitcom'ienkin puolella löytyi hyvää yritystä kuvata tätä enemmän tahi vähemmän kiihkeää varhaisaikuisuuttaan elävää sukupolvea. Sukupolvea joka hallitsee loputtoman dialogin aiheesta ja aiheen vierestä. Seinfeld (1990-98) esimerkiksi kuvasi joukkoa nuoria new yorkilaisia etsimässä ihmissuhteitaan ja puhua pälättämässä maailman tappiin saakka mitä joutavimmista asioista. Toinen, samaan aikaan käynnissä ollut tilannekomediasarja oli Hulluna sinuun/Mad About You (1992-99). Tässä sarjassa tuore aviopari (myös New Yorkissa) käy läpi pesänperustamisvaiheen kaikki kommervenkit jälkeläisen saamiseen saakka.

Hulluna sinuun –sarjan henkilögalleria on yllättävänkin kapoinen, koska pääparin muodostavat  Paul ja Jamie Buchman (Paul Reiser ja Helen Hunt). Toki sarjassa on isohko kattaus sivurooleja, mutta varsinaiset tapahtumat kietoutuvat kuitenkin päähenkilöiden ympärille. Paul Reiser oli ylipäänsä sarjan dynamo, sillä hän paitsi näytteli toista pääosaa, oli myös toinen sarjan koko idean luojista (toinen oli Danny Jacobson) ja olipa hän vielä osallistunut teemabiisin (’Final Frontier’)  tekoon. Liekö sitten ahneella ahneen palkka, vai oliko kyse once in a lifetime –efektistä, mutta Reiser ei ole ollut sittemmin niin vaikutusvaltainen tekijä usalaisessa televisioviihteessä. Helen Hunt puolestaan singahti sarjan myötä hetkeksi tähtikastiin valkokankaan puolelle, mutta hänenkin tahtinsa on sittemmin hyytynyt. Sarjan viimeisellä tuotantokaudella kumpaakin arvostettiin miljoonalla taalalla/jakso tuotantoyhtiön taholta. Oliko aika jo kypsä, oliko tarina jo kerrottu, vai vaikuttiko ohjelmapaikan siirto Amerikassa siihen, että mainitulla kaudella katsojakeskiarvo lähti roimaan laskuun? Meillä sarjaa arvostettiin siinä määrin, että Yle lähetti jaksoja niin tuoreeltaan, että maali ei ollut vielä ehtinyt niistä kuivua.


Hulluna sinuun on hyvää perus-sitcom'ia. Hahmot elävät ja hengittävät. Heidän sanailunsa ja jättiriitansa voisivat olla oikeasta (amerikkalaisesta) elämästä, arjesta, ja siihen sarja juuri vetosi. Sarjaa kuvaa pikkuperheen arkea kotona ja seuraa myös heidän työuraansa. Formula on aika selkeä: arjen tilanteita, ripaus romantiikkaa ja yleisön edessä heitetyt punch line'en päätyvät dialogit. Vaikka Paul ja Jamie ovatkin tarinoiden keskipisteessä, vei monen katsojan huomion ja sydämen kuitenkin Murray (Maui), perheen koira.


Hulluna sinuun –sarjassa oli toki myös vakituisia sivuhenkilöitä, jotka esittivät Jamien ja Paulin ystäviä ja sukulaisia. Päätösjakson (’The Final Frontier’) lopputekstien alla aikuinen Mabel-tytär kertoo, mitä kaikille nykyään kuuluu. Koko sarjan vieraslista oli myös varsin arvovaltainen; esimerkiksi  Andre Agassi, Mel Brooks, Steven Buscemi, Kevin Bacon, Ellen DeGeneres, James Cameron (Paul Reiser oli mukana hänen Aliens – paluu/Aliens (1986) –leffassaan), Al Gore, Billy Jean, Nathan Lane, Jerry Lewis, Yoko Ono, Bruce Willis tai Jerry Seinfeld vierailivat vuosien varrella tässä suositussa sarjassa.


Paul: All I know is I wanna wake up naked with you for the rest of my life.
Jamie: You are a strange, amazing man.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti