tiistai 29. toukokuuta 2012

Hädän hetkellä - Third Watch


Joskus ihmettelee televisiosarjan suosion mekaniikkaa. Varsin vähäpätöinen sarjakin saattaa nousta oikullisesti kulttisarjaksi, ja vastaavasti jokin kelpo tuotos hävitä kartalta pienintäkään merkkiä itsestään jättämättä. Tutkimattomia ovat sarjojen tiet ja katsojien mieltymykset. Kun tarjonta on määrältään sitä mitä se on, ei ole tietenkään isokaan ihme, jos muutamakin hyvä sarja jää näkemättä.

Oliko kanavaprofiili aikanaan väärä (TV2), oliko markkinointi epäonnistunutta (/oliko sitä), vai oliko kilpailu liian kovaa Hädän hetkellä/Third Watch (1999-2005) -sarjan kohdalla? Aivan oivallinen sarja se sarjassaan on. Hädän hetkellä on eräänlainen fuusiosarja muutamastakin alagenrestä sijoittuessaan poliisien, palomiesten ja ensihoitajien maailmaan. Sarjan taustajoukot ovat laatusarjojen moniottelijoita. Sarjan kehittelijänä toimi John Welles, joka on mies myös Teho-osaston/ER (1994-2009) ja West Wingin (1999-2006) takana. Toinen sarjan taustamies oli Edward Allen Bernero, entinen poliisi itsekin, jolla oli haluja kirjoittaa omasta työstään. Sarjan ohjaajina toimi useita myös noita laatusarjoja ohjanneita tekijänimiä mm. Christopher Chulak, Vincent Misiano, Charles 'Renko' Haid, Christopher Misiano jne.


Sarja tapahtuu kello 15-23 -välisenä aikana, mistä sarjan alkuperäinen nimi tulee. Vuorolaisten työpaikkana on Camelot, poliisi- ja pelastusasema New Yorkissa, jossa käydään levähtämässä, huoltamassa kamppeita ja hoitamassa ihmissuhteita. Muuten näyttämönä on kaupunki itse, ja joutuipa sarja aikanaan ottamaan käsittelyyn myös syyskuun 11. päivän tapahtumat. Kuuden tuotantokauden aikana syntyi kaikkiaan 132 42:n minuutin episodia.

Sarjan rakenteessa seurattiin sekä yksittäisiä yhden episodin mittaisia tarinoita että pidempiä ihmissuhdekaaria, jotka ulottuivat useamman tuotantokaudenkin mittaisiksi. Siinäkin luotettiin siis yhdistelmäidean voimaan.


Sarjan jakautuessa kolmelle taholle, oli pääroolejakin useita. Se joko hankaloittaa samaistumista tai synnyttää suosikkeja. Poliiseja ovat Maurice 'Bosco' Boscorelli (Jason Wiles), Tyrone 'Ty' Davis Jr. (Coby Bell), Faith Yokas (Molly Price) ja John 'Sully' Sullivan (Skipp Sudduth) koko tuotannon ajan. Ensihoitoa antavat Carlos Nieto (Anthony Ruivivar), Kimberly 'Kim' Zambrano (Kim Raver) ja Monte 'Doc' Parker (Michael Beach) kukin lähes koko tuotannon ajan. Palomiesten puolella töitä paiski viisi kautta James 'Jimmy' Doherty (Eddie Cibrian), mutta tuotannossa oli mukana koko ajan myös oikeita palomiehiä, joille oli annettu roolinimet sarjaa varten. Koko sarjan roolitus on varmaan mietitty myös etniseltä kannalta validiksi?

Näyttelijöistä monet ovat olleet varsin työllistettyjä myöhemminkin, mutta varmasti Kim Raverin kasvot ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi sarjoissa 24 (2001-10), Lipstick Jungle (2008-09) tai Greyn anatomia/Grey's Anatomy (2005-).


Sully: One universal truth to policing, any day that begins with a domestic is not gonna be a good day.
Monroe : Well, then we're screwed already.

1 kommentti: