tiistai 22. toukokuuta 2012

Amerikkalainen perhe - An American Family

Luulimme jo nähneemme kaikki reality-ohjelmat, mutta yhä vain niiden nimeen vannotaan, niitä tuotetaan, ja ne täyttävät ilta illan/yö yön jälkeen kanaviamme. Elokuvan puolella dokumenttielokuva on ollut enemmän tahi vähemmän käsikirjoitettua realitya jo yli sadan vuoden ajan. Sielläkin koulukunnat kiistelevät sisällön aitouden laadusta, määrästä ja merkityksestä. Totuuselokuvan ytimessä on dokkarimaailmassa muun muassa cinema vérité.


Loudin perhe antoi vuonna 1971 luvan elokuvakameralle tulla taloksi. Kamera surrasi puoli vuotta tallentaen raakamateriaalia 300 tuntia. Tästä kelakasasta leikattiin sitten kahdentoista episodin mittainen tosi-tv -sarja nimeltään Amerikkalainen perhe/An American Family (1973), joka lähetettiin kovalla kohinalla heti vuonna 1974 meidänkin tuutistamme ulos.

Muistan myös itse pohdiskelleeni tuolloin, että miksi kukaan haluaa kamerat kotiinsa niskan taakse hengittämään sekä että miten tietoisia kuvattavat ovat kameroista? Ohjaako tallentaminen elämää, puheita ja toimintaa? Voiko tällainen kuitenkaan olla oikea totuus? Ja lopulta: leikkaajakin tekee omat valintansa; mitä hän jättää jäljelle ja mitä hän jättää näyttämättä. Nykyään moisia ei kukaan kysele eikä kyseenalaista, sillä me olemme täysin tottuneet tähän kategoriaan ja sen lainaalaisuuksiin ja hyväksyneet sen keinotodellisuuden osaksi omaa todellisuuttamme.

Amerikkalaisen perheen tekijöiden alkuperäinen tarkoitus oli kai tosiaan tallentaa periamerikkalaista elämänmenoa tavallista jokapäiväistä arkea kuvaamalla. Vaan hieman toisin siinä sitten kävi...


Loudin perheen muodostavat isä Bill, äiti Pat ja heidän viisi lastaan Lance, Kevin, Grant, Delilah ja Michele. Kamera seuraa heidän touhujaan, mutta kuvausten aikana muhi kaksi yllätystä. Ensiksi perheen vanhin lapsi paljastuu kuvauksissa homoseksuaaliksi, ja hänet onkin kreditoitu sittemmin ensimmäiseksi avoimesti homoksi televisiohahmoksi. Toinen yllätys nähtiin, kun Pat toteaa miehelleen:  "You know there's a problem". Ja Bill tähän: "What's your problem?" Kaikkien yllätykseksi Pat pyytää mieheltään avioeroa kesken kuvauksia.


Jos perhesitcomit olivat polkeneet paikoilleen, niin Amerikkalainen perhe antoi niille uutta ajateltavaa. Roseanne (1988-97) ja Simpsonit/The Simpsons (1989-) vastasivat myöhemmin tähän huutoon. Alkuperäinen Amerikkalainen perhe -sarja sai seuraajia, mutta tehtiinpä siitä myös seurantaversio An American Family Revisited: The Louds 10 Years Later vuonna 1983. Vuonna 2011 sarja lähetettiin jälleen Amerikan kanavilla uudelleen, ja HBO-yhtiö teki myös elokuvan Cinema Verite, jossa fiktion keinoin tarkastellaan Amerikkalainen perhe -sarjan tekoprosessia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti