torstai 8. marraskuuta 2012
Rikas, rakas, köyhä, varas - Rich Man, Poor Man
Nick Nolten näyttelijänlaatu on hieman arvoituksellinen: onko hän tyylikäs vai renttu, taitava ammattilainen vai luonnonlapsi? Ura käynnistyi hitaasti ja vaatimattomasti tv-tuotantojen kertakäyttömiehenä. Vuonna 1977 naama jäikin sitten jo mieleen, kun Suomessa alettiin pyörittää uutta minidraamasarjaa, ja siitä eteenpäin Nolte on hapuillut monentyyppisten tuotantojen parissa.
Hänet nähtiin heti seikkailuelokuvassa Syvyyden saalistajat (The Deep, 1977), poliisielokuvassa 48 tuntia (48 Hrs., 1982), Steinbeck-sovituksessa Torstai on toivoa täynnä (Cannery Row, 1982), poliittisessa sotaelokuvassa Tulen alla (Under Fire, 1983) ja komediassa Beverly Hillsin pummi (Down And Out in Beverly Hills, 1986). Ura jatkui tasaisen nousujohteisena ja työllistettynä 1990-luvulla monien nimiohjaajien tuotannoissa (mm. Scorsese, Lumet, Hill, Streisand, Brooks, Friedkin, Ivory, Tamahori, Stone, Schrader, Malick...).
Yllämainittu tv-säväri on tietenkin minisarja Rikas, rakas, köyhä, varas/Rick Man, Poor Man (1976), jossa Nick Nolte esitti toista pääosaa Jordachen veljesparista. Veljesten toinen puolisko oli Peter Strauss. Hänen uransa ennen Rikasta rakasta oli koko lailla vastaava kuin Noltellakin eli pääasiassa kertaluontoisia näyttäytymisiä useissa tv-tuotannoissa. Mutta siinä kun Nolte lähti tämän menestyksen seurauksena elokuvauralle, jumittui Strauss käytännössä televisioruutuun. Sinänsä Strauss on ollut hyvinkin työllistetty yksittäisten tv-elokuvien näyttelijänä, mutta erityisen mieleenpainuvia töitä hän ei ole juurikaan tehnyt. Vuonna 1996 käynnistettiin Peter Straussin karismalle rakennettu poliisisarja Moloney (1996-97), mutta sekin keskeytettiin jo yhden kauden jälkeen. Vuonna 2002 Strauss pääsi yrittämään uudelleen sarjarintamalla isossa roolissa, kun vaihtoehtoista lääketiedettä tarjoava sarja Body & Soul (2002) käynnistyi, mutta tämä sarja keskeytettiin jo muutaman kuukauden jälkeen.
Toisin oli siis vuonna 1976, kun Rikas, rakas, köyhä, varas -sarja käynnistettiin. Siitä tuli katsojien suosikki ja palkitsijoiden märkä uni. Sarja pohjautuu Irwin Shawn bestseller -romaaniin vuodelta 1970, ja siinä seurataan kahdenkymmen vuoden jänteellä veljesten elämän kiemuroita. Sarja alkaa toisen maailmansodan jälkimainingeista, kun saksalaisen Jordachen perhe emigroituu uuteen kotimaahansa Yhdysvaltoihin. Perheen vanhemmat ovat leipomoa pitävä Axel (Edward Asner) ja tämän Mary-vaimo (Kierreportaat (The Spiral Staircase, 1945)-elokuvan unohtumaton Dorothy McGuire).
Sarjassa seurataan enimmäkseen perheen poikien elämän kehitystä. Toinen, Rudy/Rich Man (Peter Strauss) on velvollisuudentuntoinen ja asiansa hoitava pärjääjä, ja toinen, Tom/Poor Man (Nick Nolte) rääväsuinen kapinallinen, jonka elämä kulkee vaikeuksista ongelmiin. Heidän elämänsä johtaa eri suuntiin, ja tätä taivallusta seurataan sitten 60-luvun puolivälin kieppeille. Iso osansa on myös Rudyn lapsuudenlemmityllä ja myöhemmällä vaimolla Juliella (Susan Blakely). Yksittäisten ihmiskohtaloiden ja koko perheen kuvauksen lisäksi sarjaan saatiin ujutettua eri ajanjaksojen ajankuvaa (kuten mcCarthyismia, Korean sotaa, rotukysymyksiä ja vallankumousta yliopistojen kampuksilla).
Nykyään tästä materiaalista rustattaisiin vuosikausien junnaava saippuasarja, nyt homma kerrottiin kahdessatoista episodissa niin väkevästi, että tulos singahti aivan katsojatilastojen huipulle (sijalle kaksi!). Sarja sai myös parikymmentä Emmy-ehdokkuutta napaten niistä lopulta neljä. Kuudesta Golden Globe -ehdokkuudesta realisoitui myöskin neljä, joista huippuna Parhaan TV-Draamasarjan -pysti.
Yllätys ei ollut iso, että sarjalle ryhdyttiin pusaamaan jatkoa nimellä Rich Man, Poor Man: Book II. Syntyikin 21:n episodin mittainen jatkosarja, josta Nick Nolte kuitenkin kieltäytyi. Peter Straussin hahmo, senaattori Rudy Jordache kuitenkin jatkoi, ja mukaan tarinaan otettiin myös veljesten pojat, joilla sitten on -tietenkin- omat verenperintönä tulleet pulmansa edessään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti