torstai 2. elokuuta 2012
Kytkentöjä - Connections
Erilaiset dokkari-alanimikkeen omaavat ohjelmat ovat tv-tarjonnan peruskauraa tänä päivänä. Niistä on muodostunut kuitenkin ennemminkin täyteohjelmaa kuin täyspainoista ja mieleenpainuvaa mielen virkistettä. Toki ne omalla laillaan peilaavat aikakautemme kulttuuria ja sen ihanteita, mutta mitään erityisen korkealentoista ne eivät monastikaan tarjoa. Jopa useat historialliset dokumentit on tänä päivänä dramatisoitu näyttelijäin esittämillä pätkillä sekä pilkottu kertojan ääni väristen esittämillä ennakoivilla ja kertaavilla spiikeillä.
Tekniikka on kehittynyt - ja kaiketi tietämyksemmekin. En oikein silti usko, että muistelen näitä 2010-luvun dokkareita kovin isolla innolla kolmenkymmenen vuoden päästä. Vaikka kukapa tietää?
Joka tapauksessa vuonna 1981 tuli meidän tuuteistamme ulos sarja nimeltä Kytkentöjä/Connections (1978). Siinäpä vasta loistava ja valloittava sarja! Alunperin ohjelmaa tehtiin kymmenen osaa. Sen ideoijana, kirjoittajana ja ylipäänsä dynamona toimii tieteen historoitsija James Burke, joka laittoi persoonansa peliin myös esiintyjänä tässä sarjassa. Burke toimi ohjelman innokkaana ja laajasti sivistyneenä isäntänä, joka osasi käyttää myös kuivaa huumoriaan taiten.
Sarjan nimen mukaisesti Burke kertoi erilaisten keksintöjen synnystä. Siitä, miten ne linkittyivät toisiinsa muodostaen pitkän ketjun, jonka tuloksena meillä on nykyiset innovaatiomme. Hän osoitti hienolla tavalla, mitä kaikkea se on vaatinut edellisiltä sukupolvilta, jotka nämä kytkennät ovat mahdollistaneet. Keksinnöt, löydöt, tieteen edistysaskeleet ja kokeilut linkittyvät toisiinsa yllättävällä ja hienolla tavalla. Toisaalta Burken mukaan kyse on myös sekä yksittäisistä ihmisistä että ryhmistä, joita ajoi jokin oma motiivi tutkimuksiin. Se. että joku muu puolestaan hyödynsi näitä tuloksia, oli toissijainen tulos.
Ohjelmat alkavat yleensä Burken selostuksella jostakin ikivanhasta keksinnöstä, jonka aloittamaa polkua hän seuraa nykypäiviin saakka. Burke kronikoi eräänlaisena tieteen Sherlock Holmesina esimerkiksi normannien jalustimien johtaneen nykyaikaiseen televiestintään. Tai siitä, mikä merkitys vanhalla hollantilaisella purjelaivalla oli muovin keksimiseen.
Vuonna 1994 tehtiin Connections 2 (20 episodia) ja vuonna 1997 Connections 3 (10 episodia). Lisäksi Burke on tehnyt sarjan The Day the Universe Changed (1985), jossa myös YLE oli osatuottajana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti